Projekat: Amorfurniture


08.06.2010. - 00:00
Projekat Amorfurniture studentske grupe a7 sa Fakulteta tehničkih nauka, Departman za arhitekturu i urbanizam doživeo je veliki uspeh na manifestacijama Festival nauke na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i Mikser dizajn ekspo u Beogradu.

Amorfurniture – izvedeni paviljon doživeo je veliki uspeh. Izlagan je na Fakultetu tehničkih nauka u odeljku za Arhitekturu i urbanizam kao i na velikim manifestacijama edukativnog tipa kao što su Festival nauke na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i Mikser dizajn ekspo u Beogradu.

Za ideju i realizaciju projekta zaslužan je samoinicijativan rad studentske grupa a7 sa Fakulteta tehničkih nauka, sa Departmana za arhitekturu i urbanizam, koja je sa projektom „amorfurniture“ dobila pohvalnicu na Restartovom „Maketime“ konkursu kao i treću nagradu na konkursu „Idealna sofa“ koji je raspisao Eurosalon iz Beograda.

Projekat predstavlja ujedno umetničko-prostornu instalaciju i utilitarni objekat (deo mobilijara), projektovan i izveden prema antropološkim merama, prilagođen sedenju 5 osoba, sa još 3 taburea koji se mogu slobodno postaviti u prostor i koji predstavljaju produžetak paviljona. Objekat ne ispisuje jasnu granicu između unutrašnjeg i okolnog prostora, ali svojom materijalizacijom i oblikom stvara osećaj mesta i prostoru daje identitet. Koncept održivog razvoja je dosledno sproveden kroz sve faze projekta, od izbora materijala za izradu do finalnog konstruisanja. Korištene su kartonske ploče debljine 0.5cm, koje su ručno sečene i postavljene u slojeve koji čine strukturu koja je spolja geometrijski pravilna (isečak kocke), a iznutra amorfna. Kkarton kao materijal je pogodan za obradu, prijatan za dodir i obnovljiv (proces reciklaže može da se ponavlja nebrojeno mnogo puta), amorfna struktura daje objektu prirodan oblik, a i sam materijal je u skladu sa prirodom i održivim razvojem.

Rad grupe a7 se nastavlja, a autori projekta i izrade paviljona Predrag Vujanović, Spasoje Radonmilović, Dejan Mitov, Krsto Radovanović, Marko Lazić, Bojan Polovina i Milan Atanasković već razmišljaju o novim projektima, takođe su otvoreni za svaki vid saradnje koji je vezan za arhitekturu, urbanizam i dizajn u globalu.

Kontakt: amorfurniture@hotmail.com
 

  • Nije moguće prikazati sliku.