Takmičenje Hard and Soft Rumunija 2010


04.06.2010. - 00:00
Studenti smera za Mikroračunarsku osvojili 3 mesto na 17 Međunarodnom takmičenju Hard&Soft u Sućavi, Rumunija.

Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Sućave, Rumunija, po 17-ti put je organizovao takmičenje Hard&Soft. Slično takmičenje održava se i kod nas, a detalje o ovom takmičenju možete pogledati na zvaničnoj prezentaciji takmičenja Hard&Soft Srbija. Takmičenje je namenjeno studentima elektrotehnike i računarstva. Evo kako izgledaju uopštena pravila za naše takmičenje uz napomenu da se slična pravila primenjuju i u Rumuniji. Za ovogodišnje takmičenje je prijavljeno 13 ekipa, uglavnom iz Rumunije, a gostujuće ekipe su iz Francuske, Srbije, Ukrajine, Moldavije i Bosne i Hercegovine. Detalje o ekipama možete pogledati ovde.

Ovogodišnji zadatak je kao i do sada bio veoma interesantan. Takmičari su se po prvi put na ovom takmičenju (a najverovatnije i u dosadašnjem stručnom radu) susrelii sa senzorskim mrežama. Čitav projekat je imao naziv SoNDa (SoNDa:Sensor Network for Data). Cilj je da se pokaže mogućnost modernih bežičnih uređaja (u prvom planu mobilnog telefona) u ulozi sistema za prikupljanje, analizu, interpretaciju i slanje podataka kroz internet ili slične servise. Način izršavanja zadatka je proizvoljan od strane takmičara, a nove ideje i spektakularnost se posebno cene.

Naš fakultet su predstavljali studenti: Jovan Bajić, Zoran Relić, Ivan Perić i Oliver Šipoš. Vođe tima su bili Vladimir Milosavljević i Vladimir Rajs, kao i profesor Miloš Živanov.

U svrhu ispunjavanja zadatka naši studenti su osmislili potpuno novi sistem pod nazivom VOLEX (Volcano Exploration Expedition), čija je uloga da pomogne istraživačima vulkana u prikupljanju podataka sa terena i eventualnim opasnim situacijama. VOLEX sistem se instalira u ranču istraživača i sadrži čak 12 različitih senzora kao što su senzori za merenje: telesne temperature, temperature i osvetljenost okoline, ubrzanja, vlažnosti vazduha, atmosferskog pritiska, globalne pozicije, zagađenosti vazduha itd. Ceo sistem je komunicirao sa serverom na udaljenoj lokaciji, a sistemu se može pristupati i preko aplikacije na mobilnom telefonu. Sistem je oduševio članove žirija i publiku prilikom javne prezentacije što je u žestokoj konkurenciji bilo dovoljno za treće mesto. Podsećamo vas da je naš tim u drugom sastavu i prošle godine osvojio treće mesto tako da je ovogodišnji uspeh dokaz da se naši studenti mogu podjednako nositi sa svojim vršnjacima iz cele Evrope.
Sponzori ekipe su bili Fakultet tehničkih nauka i Mikroelektronika, Beograd