Međunarodno takmičenje – EUROBOT 2010


23.04.2010. - 00:00
U subotu 24.04.2010. sa početkom u 13 časova u amfiteatru na Spensu Eurobot-Srbija u saradnji sa FTN i udruženjem studenata elektrotehnike Evrope EESTEC LC Novi Sad organizuje tradicionalno Nacionalno takmičenje u robotici pod nazivom Feed the World. Tri najbolje plasirana tima će predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju EUROBOT 2010 koje se održava krajem maja u Švajcarskoj. Takmičenje počinje u 10 časova, a jedan deo takmičenja će se odigrati pre samog otvaranja koje je u 13 časova, a nakon čega će biti održana još dva kola, a zatim polufinalni i finalni mečevi kao i proglašenje pobednika.
Pored 14 ekipa sa FTN, učestvuju i ekipe iz dve srednje škole: Srednje elektrotehnička škole iz Subotice i Srednja elektrotehnička škole iz Novog Sada. Obe ekipe vode naši bivši đaci. Takođe učestvuju dve ekipe iz Beograda: Ekipa više elektrotehničke škole i ekipa kombinovana od studenate Računarskog fakulteta i učenika Računarske gimnazije. Takođe učestvuju dve ekipe iz Francuske: ekipa SUPAERO univerziteta u Tuluzu i ekipa univerziteta u Versaju.

O TAKMIČENJU:

EUROBOT je međunarodno takmičenje mladih (pretežno studenata) iz domena robotike koje se svake godine održava u drugoj zemlji. Takmičenje je 2008-me godine bilo održano u Nemačkoj u mestu Hajdelberg, 2009. godine u mestu La Ferte Bernard u Francuskoj, a ovogodišnje će biti održano u maju u Švajcarskoj.
Prvo takmičenje je održano 1994. godine sa devet ekipa iz četiri zemlje, dok je prošlogodišnje okupilo 50 ekipa iz 31 zemlje. Na takmičenju mogu da učestvuju samo po tri ekipe iz svake zemlje, što znači da one zemlje koje imaju više ekipa treba da organizuju svoja izborna takmičenja (Nacionalne kupove) na kojima će biti izabrani najbolji. U ovom trenutku nacionalna takmičenja imaju samo Francuska, Švajcarska, Belgija, Španija, Nemačka, Austrija, Češka, Rusija i Srbija. Najimpresivnije je svakako francusko nacionalno takmičenje na kojem učestvuje preko 180 ekipa.
Srbija je na EUROBOT takmičenju učestvovala već 9 puta i uvek imala zapažen uspeh (osvojeno 5-to mesto u Evropi 2003. godine, 3-će, 6-to i 11-to mesto 2006. godine). Uvek smo imali robota koji je bio plasiran među deset najboljih, što nas svrstava u red veoma uspešnih zemalja. Nacionanlna takmičenja se su u Srbiji održavaju već osam godina. Na prošlogodišnjem Nacionalnom kupu je učestvovalo 19 ekipa, a kao gosti su učestvovali i ekipa SUPAERO sa univerziteta u Tuluzu koja je 2004. godine bila prvak Evrope i ekipa univerziteta u Versaju (obe iz Francuske) i ekipa Univerziteta im. Bauman iz Moskve.
Takmičenje se odvija tako što se svake godine pravi robot sa potpuno novim karakterstikama. Naime, sudijski komitet EUROBOT-a u septembru formuliše zadatak radi čijeg rešavanja ekipe širom Evrope tokom naredne godine treba da realizuju robote. Ove godine je tema zadatka sakupljanje plodova iz prirode. Roboti na stolu dimenzija 2h3 metra sakupljaju lopte različitih veličina koje predstavljaju pomorandže i paradajze, i cilindručne plastične objekte koji predstavljaju kukuruz. Svaki objekat koji robot ubaci u za to posebno određeni koš nosi određeni broj poena. Pobednik je onaj robot koji tokom meča koji traje 90 sekundi sakupi više bodova. Važno je da se napomene da su tokom meča roboti potpuno autonomni, kako u energetskom tako i u upravljačkom smislu, i da posle starta potpuno sami obavljaju zadatak i rešavaju sve nastale situacije. Nije dozvoljena nikakva intervencija sa strane.
Prisutan je prof. Wilfried Kubinger sa Univerziteta Technikum iz Beča kao i g-đa Veronique Raoul predsednik EUROBOT asocijacije.

Više informacija o takmičenju možete pogledati na web prezentaciji:
www.eurobotsrbija.com
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.