U Evropu po iskustvo


08.04.2010. - 00:00
Studenti Departmana za saobraćaj Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu boravili su u Sloveniji na stručnoj ekskurziji u periodu od 25.03. do 28.03.2010. godine.

Program ekskurzije, pored posete Ljubljanskom univerzitetu, obuhvatio je posete kompanijama čije je poslovanje vezano za poslove logistike – BTC Logistički centar i Luka Kopar. Organizatori stručne ekskurzije su: Departman za saobraćaj, Savez studenata Fakulteta tehničkih nauka i Ekonomski fakultet iz Ljubljane. Trodnevna ekskurzija, kroz stručna predavanja i obilaske, omogućila je grupi od 70 studenata upoznavanje sa radom kompanija iz oblasti logistike jedne države članice EU. Pored stručnog dela, ekskurzija je imala i zabavno-rekreativnu dimenziju koja se ogledala u upoznavanju sa društvenim životom i kulturnim i zabavnim znamenitostima Ljubljane, kao i druženjem sa studentima Ljubljanskog Univerziteta. O značaju ekskurzije za budući razvoj i usavršavanje novosadskih akademaca govori i važnost slovenačkih kompanija domaćina. BTC kompanija predstavlja dominantnu slovenačku kompaniju u oblasti logističkih usluga, a direktor Logističkog centra gospodin Janko Pirkovič izabran je za logističara godine 2009. Sama poseta BTC-u podrazumevala je stručno predavanje gospodina Pirkoviča i organizovan obilazak logističkih kapaciteta kompanije. Nakon obilaska upriličen je prigodan koktel na kome je domaćinu uručena plaketa FTN-a u znak zahvalnosti i ostvarene saradnje. Plaketu su primili gospoda Janko Pirkovič i Miha Zupanc, izvršni direktor BTC grupe.
Sa puno novih saznanja i dobre atmosfere, novosadska ekspedicija posetila je i drugu kompaniju, koja je bila predviđena planom posete – Luku Kopar, gde su uz predavanja gospodina Borisa Šušmaka, direktora IT razvoja Luke, obišli lučke kapacitete i na neposredan način se upoznali sa lučkim poslovanjem i lučkim terminalima. Za kraj treba istaći da ekskurzija predstavlja rezultat i nastavak duže saradnje koju Fakultet tehničkih nauka ostvaruje sa Ekonomskim fakultetom u Ljubljani, započete zahvaljujući programu razmene akademskog osoblja pod pokroviteljstvom EU. U okviru ove saradnje ostvareni su prvi kontakti između mr Marinka Maslarića i dr Aleša Groznika, odnosno Departmana za saobraćaj FTN i rukovodstva studijskog programa Poslovna logistika na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani. Logičan nastavak saradnje započete na polju naučno-istraživačkog rada podrazumevao je i proširenje na studentski nivo, što će se putem stručnih ekskurzija, razmena studenata i nastavnog osoblja negovati i u budućnosti.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.