Međunarodna konferencija ISWA BEACON


07.12.2009. - 00:00
Međunarodna konferencija ISWA BEACON – “Strateško planiranje u upravljanju otpadom za regione Jugoistočne Evrope, Srednjeg istoka i Mediterana“ biće održana u Novom Sadu, u Kongresnom centru – Novosadski sajam, u salama 3 i 4, 10. i 11. decembra 2009. godine, sa početkom u 10 časova, u organizaciji Međunarodne asocijacije za upravljanje otpadom-ISWA, Srpske asocijacije za upravljanje otpadom-SeSWA, Pokrajinskog sekretarijata za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo i Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine Fakulteta tehničkih nauka.

Konferenciju će u četvrtak, 10. decembra 2009. godine sa početkom u 10 časova u Kongresnom centru Master, svečano otvoriti g-đa Dušanka Sremački, pokrajinski sekretar za arhitekturu, urrbanizam i graditeljstvo.
Osnovni cilj konferencije je razmena znanja i iskustava iz oblasti strateškog planiranja upravljanja otpadom, što je jedno od trenutno najaktuelnijih tema ne samo u Srbiji već i u okruženju. Strateško planiranje i uspostavljanje održivog sistema upravljanja otpadom u vremenu prilično ograničenih finansijskih sredstava je od izuzetno velike važnosti za realizaciju projekata u oblasti upravljanja otpadom i zaštite životne sredine. Izgradnja regionalnih deponija i regionalna organizacija sistema upravljanja otpadom, sanacija postojećih deponija, primena novih tehnologija iskorišćenja otpada, smanjenje troškova adekvatnog upravljanja otpadom samo su neke od tema o kojima će se govoriti na konferenciji.
Glavne teme simpozijuma:

   Upravljanje otpadom iz industrije u regionima Jugoistočna Evropa, Srednji Istok i Mediteran
   Planska dokumentacija, stanje i tržište komunalnog otpada za regione Jugoistočna Evropa, Srednji Istok i Mediteran
   Upravljanje otpadom u tranziciji: tehnologije, iskustvo, obrazovanje

Predavači na konferenciji su brojni eminentni strani i domaći stručnjaci, među kojima su:

   Prof. dr Paul Brunner – profesor i rukovodilac Instituta za kvalitet vode, resurse i upravljanje otpadom, Tehnološki univerzitet/Beč
   Charles Peterson – Carbon Finance Sector, Svetska Banka
   Swarupa Ganguli – US EPA (Agencija za zaštitu životne sredine SAD)
   Dr David Newman – Italijanski konzorcijum za kompostiranje (CIC) i Član odbora ISWA
   Christian Lampl – Resource Manager, Lafarge Perlmooser GmbH, Austrija, itd.

Eksperti iz Austrije, Grčke, Turske, SAD i Srbije će prezentovati najnovija saznanja i dostignuća iz oblasti upravljanja otpadom koja su primenljiva za regione Jugoistočne Evrope, Srednjeg istoka i Mediterana.