Osnivanje ASHRAE studentskog ogranka na FTN


27.11.2009. - 00:00
U ponedeljak, 30. novembra 2009. godine sa početkom u 13:00 časova u svečanoj sali FTN biće osnovan prvi ASHRAE studentski organak na Univerzitetu u Novom Sadu

ASHRAE – Američko društvo inženjera za grejanje, hlađenje i klimatizaciju (osnovan 1894) predstavlja najistaknutiju, internacionalnu organizaciju u svetu tehničkih društava iz oblasti grejanja, ventilacije, klimatizacije i hlađenja, sa više od 55 000 članova širom sveta iz preko 130 zemalja od koga su više od 5 000 studenti ogranizovani u 230 studentskih ogranaka. Misija organizacije je unapređenje grejanja, ventilacije, klimatizacije i rashladnih sistema u korist čovečanstva, promocija održivog razvoja putem istraživanja, pisanjem standarda, izdavanjem literature i kontinualnom edukacijom. ASHRAE je globalni lider, primarni izvor tehničkih i edukativnih informacija.
Potpisivanje Memoranduma o saradnji između ASHRAE-a (Američko društvo inženjera za grejanje, hlađenje i klimatizaciju), KGH-a (Društvo za grejanje, hlađenje i klimatizaciju Srbije) i FTN-a (Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu) predstavlja prvi korak u budućoj saradnji koja će se manifestovati kroz razmenu informacija, stručne literature, časopisa, standarda, podsticaj istraživanja i naučnog rada, organizovanje stučnih seminara i konferencija, razmenu studenata i osoblja, razvoj učenja na daljinu… U okviru saradnje, osniva se prvi ASHRAE studentski ogranak na Univerzitetu u Novom Sadu u okviru Fakulteta tehničkih nauka. Studenti će članstvom u ovoj organizaciji omogućiti sebi pristup međunarodnoj mreži studenata, mogućnost konkurisanja za stipendije, grantove i intership programme širom sveta uz svakodnevno usavršavenje u struci. Takođe, tu su veliki popusti za sva izdanja u okviru ASHRAE i besplatan primerak ASHRAE Jurnal i ASHRAE Insights.
Program ceremonije osnivanja ASHRAE studentskog ogranka:

Pozdravne reči:

   13:00 – Prof.dr Ilija Ćosić, Dekan Fakulteta tehničkih nauka
   13:10 – Prof.dr Branislav Todorović, Predsednik KGH, UNS ASHRAE Student Branch Advisor
   13:15 – Prof.dr Milodrag Bojić, Student Activity Chair of ASHRAE Danube Chapter
   13:25 – Gospodin Gordon V.R. Holness, Predsednik ASHRAE
   13:35 – Potpisivanje Memoranduma o saradnji

Prezentacija aktivnosti ASHRAE studentskog ogranka

   14.00 – Prof. dr Marija Todorović, ASHRAE RAL Vice Chair – Student Activities, Uvod u ASHRAE Student Design Project Competition 2009/2010.
   14:10 – Ivan Kovačević, Mina Jevtić i Nemanja Miličić, Prezentacija studentskog projekta ASHRAE Student Design Competition 2009.
   14:20 – Aleksandar Anđelković, Predsednik studentskog ogranka

Više informacija na web prezentaciji: www.ashrae-uns-sb.org