Međunarodna naučna konferencija iNDiS 2009


23.11.2009. - 00:00
Departman za građevinarstvo FTN-a u Novom Sadu organizuje jedanaesti nacionalni i peti međunarodni skup o planiranju, projektovanju, građenju i obnovi graditeljstva “iNDiS 2009”, koji će se na Fakultetu tehničkih nauka održati od 25.-27. 11. 2009.

Konferencija “iNDiS” se od 1976. godine održava u Novom Sadu. Ove godine moto konferencije je: “Planiranje, projektovanje, građenje i obnova graditeljstva”, a cilj je da okupi domaće i inostrane stručnjake za teorijska i eksperimentalna istraživanja iz procesa projektovanja i održavanja građevinskih objekata, kao i upravljanja projektovanjem i građenjem. Period u kome živimo postavlja nove zahteve pred graditeljstvo. Njegov širi kontekst obuhvata probleme: planiranja, projektovanja, građenja i obnove graditeljstva što je izabrano za tematiku ovog skupa. Ovako široka oblast delovanja zahteva uključivanje šireg kruga stručnjaka: prostornih planera, urbanista, arhitekata i građevinskih inženjera svih smerova, projektanata i izvođača građevinskih radova, instalacija i završnih radova u građevinarstvu, ali isto tako i iz drugih struka čije je delovanje vezano za arhitekturu, građevinarstvo i građenu sredinu. Naučni skup iNDiS2009 je mesto razmene iskustava i informacija o novim dostignućima u planiranju, projektovanju, savremenim materijalima i tehnologijama za građenje i za rekonstrukcije u oblasti graditeljstva, a njegov međunarodni karakter doprinosi jačanju veza između naših i stručnjaka iz ove oblasti u svetu.

“iNDiS 2009” će svečano biti otvoren u sredu, 25 novembra 2009. godine sa početkom u 10 časova u Amfiteatru “SPC Vojvodina”.

Program svečanog otvaranja:
10:00 – 10:30 Svečano otvaranje konferencije

   Pozdravna reč domaćina: Prof. dr Ilija Ćosić, dekan FTN
   Otvaranje skupa: Akademik prof. dr Nikola Hajdin, predsednik SANU
   O predhodnim skupovima: Prof. dr Svetlana Vuković
   Pozdravna reč organizatora: Emeritus prof. dr Radomir Folić, predsednik organizacionog odbora

10:30 – 12:45 Uvodna predavanja:

   Prof. dr Michael C. Forde (Edinburg – Velika Britanija): “NDT of Concrete and Masonry Structures: European and USA Practice“
   Predrag L. Popović (Čikago – SAD):
   “Structural Repairs and Strengthening Techniques for Concrete Structures”
   Prof. dr Vladimir Gocevski (Montreal – Kanada): “Solution to Complex Structural Problems through Advanced Numerical Methods”
   Prof. dr Dubravka Bjegović (Zagreb – Hrvatska): “Methods of Protection of Reinforced Concrete”

Konferencija će nakon svečanog otvaranja svoj dalji rad – izlaganje radova učesnika, nastaviti u svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka sa početkom u 16 časova.
Više informacija o naučnom skupu “iNDiS 2009” možete pogledati na web prezentaciji:
www.ftn.uns.ac.rs/indis/

Nadam se da ćete svojim prisustvom uveličati svečano otvaranje i doprineti uspešnom radu naučne konferencije “iNDiS 2009”.
Direktor Departmana za građevinarstvo
Prof. dr Vlastimir Radonjanin