Nagrađeni radovi međunarodnog konkursa za idejno rešenje Trga Republike u Novom Sadu


19.05.2009. - 00:00
Novosadski tim arhitekata sa Fakulteta tehničkih nauka u sastavu: Marko Todorov, Bojana Miškeljin i Ivana Miškeljin, osvojili su treću nagradu u iznosu od 500.000 dinara na međunarodnom konkursu za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje Trga Republike sa Ribljom pijacom u Novom Sadu.
Međunarodni stručni žiri na čelu sa gradonačelnikom Novog Sada Igorom Pavličićem doneo je odluku o nagrađenim radovima u skladu sa raspisanim konkursom za idejno urbanističko rešenje Trga Republike sa Ribljom pijacom u Novom Sadu.

Zadatak konkursa bio je izrada Idejnog urbanističko – arhitektonskog rešenja za prostor Trga Republike sa Ribljom pijacom, a cilj bio je da se dobije što kvalitetnije urbanističko – arhitektonsko rešenje i da se preispitaju osnovne urbanističke postavke koncepta uređenja predmetnog prostora, kao i potreba za realizacojom objekata u funkciji javne namene (kulturni i informativni centar), kao i mogućnost proširenja zone podzemne garaže ispod Trga.

Prvonagrađenima na konkursu, autorskom timu iz Beograda (Petar Bojović, dia-M.Arh, Žarko Uzelac, dia-M.Arh, Nikola Marinčić, aps.arh.) pripada nagrada od 1 milion dinara, a investitor je obavezan da autore prvonagrađenog rada uključi kao konsultanta na izradi tehničke (planske) dokumentacije za predmetni lokalitet. Druga nagrada, u iznosu od 700 hiljada dinara, pripala je autorskom timu iz Holandije. Pored ovih, otkupljena su dva rada, autorskih timova iz Novog Sada i Zrenjanina, i to u iznosu od 200 hiljada dinara, a obešećenje u istom iznosu dobili su autori iz Londona, koji su pozvani da učestvuju na Konkursu.

Konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje Trga Republike sa Ribljom pijacom u Novom Sadu raspisan je 7.februara 2009. godine. Rok za predaju radova bio je 27. april 2009. godine, a na sam konkurs je pristigao 61 rad.

Međunarodni stručni žiri, pored predsednika žirija gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića činili su i zamenik predsednika žirija i član Gradskog veća prof. dr Jelena Atanacković Jeličić, i međunarodni članovi prof. Boris Podreka iz Beča, prof. dr Klaus Bolinger iz Frankufurta, kao i Aleksandar Dželebdžić (DaNS), Donka Stančić (Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novi Sad), Darko Polić (JP „Urbanizam“ Zavod za urbanizam Novi Sad), mr Milica Kostreš (Fakultet tehničkih nauka-Departman za arhitekturu i urbanizam Novi Sad) i Srbislav Gugleta (JP Zavod za izgradnju grada Novi Sad), a sekretar konkursa je bila Vanja Vukadinović (JP „Urbanizam“ Zavod za urbanizam Novi Sad).

Izložba idejnih rešenja na međunarodnom konkursu za idejno urbanističko-arhitektonsko uređenje Trga Republike sa Ribljom pijacom bila je predstavljena na otvorenom prostoru u centru grada u okviru manifestacije “Noć muzeja”.