Projekat Evropski indeks konkurentnosti Srbije


05.05.2009. - 00:00
Potpisan ugovor o realizaciji projekta “Evropski indeks konkurentnosti Srbije” između republičkog Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj, Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj i realizatora projekta – FTN-a u Novom Sadu

U Izvršnom veću AP Vojvodine juče je potpisan ugovor o realizaciji projekta “Evropski indeks konkurentnosti Srbije” između republičkog Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj, Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj i realizatora projekta – Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

U njegovu realizaciju uključeni su i univerziteti u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Kosovskoj Mitrovici i Novom Pazaru. Ciljevi projekta su da se utvrdi najnoviji evropski indeks konkurentnosti Srbije i njenih univerzitetskih centara, te da se analizira pozicija Srbije u pogledu konkurentnosti među evropskim regijama, kao i da se daju elementi strateških pravaca razvoja Srbije po četiri osnovna kriterijuma: kreativnost, obrazovanje, infrastruktura i ekonomija.
Projekat je u ime Vlade Srbije potpisao potpredsednik i ministar za nauku i tehnološki razvoj mr Božidar Đelić, a u ime Izvršnog veća Vojvodine prof. dr Dragoslav Petrović, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, te prof. dr Ilija Ćosić, dekan Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, kao nosilac projekta.
Prof. dr Dragoslav Petrović izrazio je zadovoljstvo zbog ukupnog angažovanja naučnih kapaciteta na nivou Republike u daljem razvoju zemlje. Podsetio je da je kao osnova za izradu Strategije tehnološkog razvoja APV poslužila analiza i završni projekat indeksa konkurentnosti APV u odnosu na druge regione u Evropi, koju je konzorcijum istraživača uradio pre dve godine. – Odatle su rezultirali odgovarajući akcioni programi vezani za politiku zapošljavanja najtalentovanijih svršenih studenata, što je rezultiralo i sa 50 novih radnih mesta, kazao je dr Petrović i podsetio da se 13 mladih istražvača, koji su se vratili iz Evrope, uključilo u izgradnju pogona baziranih na visokim tehnologijama, čime je uspešno zaposleno preko 16.000 ljudi. – Da bi se kriza prebrodila i očuvali zdravi, perspektivni kapaciteti, Sekretarijat će naredne nedelje objaviti konkurs u vrednosti od milion evra za sufinansiranje već otvorenih radnih mesta, objasnio je dr Petrović.
Prof. dr Petrović smatra da će iskustvo i istraživački kapaciteti konzorcijuma, čiji su nosioci FTN u Novom Sadu i Ekonomski fakultet u Subotici, u novom projektu zajedno sa svim drugim univerzitetima u Srbiji, biti značajan početni korak za odgovarajuću izradu strategije na nivou država Srbije. Takođe očekuje da će ovaj projekat biti završen u toku narednih šest meseci, jer su obezbeđena finansijska sredstva u iznosu od 3.533.000 dinara.
Ministar Đelić je istakao da je potpisivanje ovog ugovora još jedan dokaz uspešne saradnje resornog Ministarstva i Sekretarijata. Planirano je da ovaj projekat ima dva ključna rezultata. – Prvi je da se uključimo u godišnje redovno merenje konkurentnosti na nivou država i regiona koje sprovodi EU, što je već započeto sa Svetskim ekonomskim forumom i Svetskom bankom. Drugi rezultat je da ova studija bude veoma važan element u ostvarivanju strateških pravaca razvoja nauke i tehnologije u našoj zemlji. Prvi rezultati očekuju se već 15. juna, a završetak kompletnog procesa u narednih šest meseci, izjavio je Đelić i predočio i da će se u nacrtu strategije razvoja nauke i tehnologije Republike Srbije naći elementi ovog projekta, kao i da će se nacrt naći na javnoj raspravi krajem godine.
Dekan FTN prof. dr Ilija Ćosić je u sažetoj prezentaciji projekta naveo da se istraživalo stanje ekonomije i održivi razvoj Srbije, ali i šest njenih univerzitetskih centara u svetlu evropskih regija i država kroz utvrđivanje i analizu evropskih instrumenata konkurentnosti. U izradi projekta primenjena je metodologija koju je usvojila EU i koju koristi Centar za međunarodnu konkurentnost iz Velike Britanije.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.