Kapitalna oprema Ministarstva za nauku za Fakultet tehničkih nauka


19.03.2009. - 00:00
U okviru javnog poziva za sredstva iz Nacionalnog investicionog plana za 2008. godinu, Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije odobrilo je sredstva Fakultetu tehničkih nauka za kupovinu uređaja za analizu veličine čestica Mastersizer2000 firme Malvern Instruments i planetarnog mlina Pulverisette4 firme Fritsch.

U okviru javnog poziva za sredstva iz Nacionalnog investicionog plana za 2008. godinu, Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije odobrilo je sredstva Fakultetu tehničkih nauka za kupovinu uređaja za analizu veličine čestica Mastersizer2000 firme Malvern Instruments i planetarnog mlina Pulverisette4 firme Fritsch . Uređajem Mastersizer 2000 rutinski se mogu karakterisati raspodele veličina čestica u širokom opsegu od 0.02 µm do 2000 µm. Uređaj je opremljen disperzionom jedinicom HydroµP koja se koristi za merenje male količine uzoraka (od nekoliko mg do nekoliko g u zavisnosti od optičkih osobina uzorka). Pored primene u naučnim istraživanjima u oblasti ispitivanja materijala, hemije, nanonauka, zaštite životne sredine, ispitavanja zemljišta, uređaj se koristi za praćenje i kontrolu kvaliteta proizvoda u hemijskoj, prehrambenoj, farmaceutskoj, tekstilnoj industriji, industriji ink-jet štampača, kozmetici itd. Kada je reč o industriji, kako kvalitet nekog proizvoda u smislu odgovarajućih fizičkih i hemijskih osobina može zavisiti od veličina čestica koje čine uzorak, raspolaganje podatkom o distribuciji čestica po veličini može biti veoma važno za dostizanje određenog kvaliteta proizvoda.

Mastersizer2000 radi na principu difrakcije crvene i plave svetlosti na česticama u disperzijama. Uređaji koji rade na principu difrakcije svetlosti imaju dosta prednosti u odnosu na ostale metode koje se koriste za određivanje veličine i distribuciju veličine čestica. Broj čestica praha koje se analiziraju je neuporedivo najveći kod ove metode. Distribucija veličine čestica može se pomoću Mastersizer-a 2000 prikazati na više načina: po zapremini, površini, dužini i broju. Što se tiče vremena potrebnog da se dobije podatak o distribuciji veličine čestica u uzorku, uređaj Mastersizer 2000 je nezamenljiv, jer samo merenje traje oko 1 min. Visoka rezolucija ovog uređaja omogućava da se broj čestica prisutnih u uzorku razvrsta u 100 različitih veličina. Takođe, veoma je važno istaći da se u procesu merenja ne menja kvalitet uzorka. Reproducibilnost merenja distribucije čestica po veličini je na znatno višem nivou u odnosu na ostale tehnike s obzirom na metod i same komponente koje su ugrađene u Mastersizer 2000.
Planetarni mlin Pulverisette4 koristi se za mlevenje i mehanohemijsku sintezu materijala. Brzinu obrtanja osnovnog diska i nosača posuda moguće je odabrati iz intervala 0 – 400 1/min i 0 – 1600 1/min, respektivno, i na taj način dobiti centrifugalno ubrzanje do 65g. Mlin je opremljen posudama od najtvrđeg materijala koji se koristi za pravljenje posuda i kugli (volframkarbid). Pri mlevenju u posudama od volframkarbida nije ustanovljena kontaminacija uzorka materijalom od kog su napravljene posude i kugle. Ovo su, prema našim saznanjima, jedine posude ove vrste u Srbiji.

Uređaji Mastersizer 2000 i planetarni mlin Pulverisette 4 dostupni su svim istraživačima u Srbiji. Kontakt osoba ispred katedre za fiziku Fakulteta tehničkih nauka je:
dr Milica Vučinic Vasić
tel: 021 485 2276
e-mail: milicavv@uns.ns.ac.yu ili milicavv@uns.ac.rs
 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.