Projekat NE OTPADAJ PO KAMPUSU


24.02.2009. - 00:00
Studentska asocijacija Fakulteta tehničkih nauka pokrenula je projekat pod nazivom “NE OTPADAJ PO KAMPUSU”. Projekat je podržan od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Evropskog pokreta u Srbiji kroz konkurs pod nazivom “E mogu i ja” na kojem je od preko 130 predloga projekata finansijski podržano 12, među kojima i ovaj. Projekat “NE OTPADAJ PO KAMPUSU” ima za cilj da aktivizmom na terenu i medijskom kampanjom ukaže na narušavanje izgleda studentskog kampusa uzrokovano lepljenjem plakata po drveću i infrastrukturi, a koje za sobom ostavlja izuzetno ružan ambijent, neprikladan za sedište akademske zajednice.

Projektom je predviđeno uklanjanje plakata u sredu 25.02. sa početkom u 10:00 časova koje će sprovesti članovi SAFTN i njihovi partneri iz omladinskog sektora. U četvrtak, 26.02. sa početkom u 12:00 časova, u Svečanoj sali FTN biće organizovana izložba slika sa temom prikaza stanja pre i posle akcije kao i konferencija za novinare na kojoj će biti predložene ideje za trajno rešavanje ovog izuzetno velikog problema.
Studentska grupa RestArt sa Departmana za arhitekturu i urbanizam, Fakulteta tehničkih nauka, u saradnji sa Studentskom asocijacijom, postaviće 26.02.2009. godine, povodom projekta „Ne otpadaj u kampusu“, ispred Fakulteta tehničkih nauka, plavi kontejner za papir. Simbolična postavka ovog kontejnera, označava početak novog projekta, pod nazivom ZID, koji je prvi projekat studentske grupe RestART, na temu umetničko – prostorne instalacije, napravljenog isključivo od materijala za reciklažu. Cilj projekta je da, na savremen i kreativan način, približi temu ekoloških principa u arhitekturi, kako studentima arhitekture, tako i široj javnosti, putem medija i intervenisanjem u otvorenom prostoru. Ovaj projekat je zamišljen u vidu konkursa-seminara, koji će se održati u Novom Sadu od 09-11.04.2009, a više o tome možete saznati na www.teamrestart.com. U planu je da materijal koji bude prikupljen od 26.02. do 01.03. (koliko će kontejner biti postavljen) bude iskorišćen kao sekundarna sirovina, prilikom izvođenja prostornih instalacija – zidova. Svi zainteresovani mogu da se uključe u ovu akciju.