Izložba studenata departmana za arhitekturu i urbanizam u Rimu na Univerzitetu La Sapienza


06.10.2008. - 00:00
Kao deo Master kursa prvog stepena pod nazivom Instrumenti i metode zaštite i konzervacije kulturnog nasleđa, u koji je Departman za arhitekturu i urbanizam iz Novog Sada uključen zajedno sa fakultetima iz Urbina, Rima, Sarajeva i Tirane, na jednom od najznačajnijih arhitektonskih fakulteta u svetu La Sapienzi iz Rima, 29. septembra 2008. godine otvorena je izložba radova studenata arhitekture iz Novog Sada.
Na izložbi su predstavljeni radovi sa nedavno održane izložbe u Muzeju Vojvodine, konkursni radovi novosadskih studenata na razne teme, kao i projekti sa predmeta Unutrašnja arhitektura i dizajn. Ovo je bila prva u seriji izložbi koje Departman za arhitekturu i urbanizam planira da održi na univerzitetima u inostranstvu u cilju promocije svojih studijskih programa. Studijski programi svih nivoa akreditovani su ove godine u prvom krugu, čime je novosadska škola arhitekture, kao prva akreditovana u Srbiji, postala deo otvorenog evropskog obrazovnog prostora.
U Auli fakulteta, u okviru događaja pre otvaranja izložbe, pozdravni govor održao je Dekan Arhitekture sa La Sapienze Benedetto Todaro, nakon čega je profesorica Laura Baratin, direktorica Master kursa, prisutnima objasnila koncept, strategije i dosadašnje postignute rezultate na kursu. Direktor Departmana za arhitekturu i urbanizam iz Novog Sada dr Darko Reba prezentovao je osnovne karakteristike i buduće strategije novosadskog arhitektonskog fakulteta, i profesionalne i lične kvalitete nedavno preminulog profesora Đure Kojića, koordinatora kursa sa novosadskog departmana.
Radomir Kojić, sin preminulog profesora i arhitekta koji radi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, umesto svog oca, održao je predavanje o savremenoj arhitekturi Abu Dabija. Na predavanju je analizirao najznačajnije projekte najvećih stvaralaca svetske savremene arhitekture Normana Fostera, Žan Nuvela, Zahe Hadid i Tadao Anda, koji su se nalaze u pripremnoj – istraživačkoj fazi.
Predavanju i otvaranju izložbe prisustvovale su mnoge značajne ličnosti, pre svih ambasadorka Srbije u Italiji gospođa Sanda Rašković-Ivić, mnogobrojni profesori sa arhitektonskog fakulteta u Rimu, predstavnici Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, kulturni radnici i studenti, koji su bili i najbrojniji. Svi su bili veoma zadovoljni prikazanim radovima, i posebno su naglašavali veliku raznolikost, savremenost i vitalnost predloženih projekata. Među projektima su ravnopravno bile zastupljene arhitektonske i urbanističke studije, kao i studije unutrašnjih prostora – enterijera.
U organizaciji ovog događaja učestvovalo je više ljudi, među kojima se ističu profesorice Laura Baratin, Dragana Broz i Oliva Muratore, profesor Darko Reba i asistent Marko Todorov sa novosadske škole arhitekture.
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.