Predstavljanje slobodnih softvera (open source software) lokalizovanih na srpski jezik


06.05.2008. - 00:00
U utorak 6. maja sa početkom u 12 časova, na Fakultetu tehničkih nauka biće predstavljeni slobodni softveri lokalizovani na srpski jezik. Prezentacija će biti održana u svečanoj sali Fakulteta.

Prevođenje odabranih slobodnih softvera na srpski jezik izvršeno je na inicijativu i uz finansijsku podršku Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo Republike Srbije.

Lokalizaciju su izvršili stručnjaci sa niškog i beogradskog univerziteta
i njome su do sada obuhvaćeni sledeći softveri: GNU/Linux operativni sistemi Fedora i Ubuntu (pojaviće se u verziji srbLinuks), kao i programi OpenOffice.org, Mozilla Firefox i Thunderbird u ćiriličnim i
latiničnim verzijama.

Lokalizovani softveri dostupni su svima i mogu se besplatno preuzeti sa sajta Ministarstva, sajtova Prirodnomatematičkog i Fakulteta organizacionih nauka iz Beograda, i sajta Elektronskog fakulteta iz Niša. Od kraja marta ove godine zabeleženo je već više od 20.000 preuzimanja ovih softvera.

Pored softvera lokalizovanih u okviru projekta Ministarstva, na Katedri za informatiku Departmana za računarstvo i automatiku Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu izvršena je i lokalizacija softvera
Alfresco koji je alternativa slobodnog softvera za upravljanje elektronskim sadržajima i razmenu elektronskih dokumenata i koji će, ovom prilikom, takođe biti predstavljen.

Prezentaciju sa uputstvima za preuzimanje i korišćenje lokalizovanog softvera održaće predstavnici niškog, beogradskog i novosadskog univerziteta koji su uradili lokalizaciju slobodnih softvera.

Posetioce će pozdraviti dr Aleksandra Smiljanić, ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo Republike Srbije.

Pozivamo Vas da prisustvujete ovoj prezentaciji.