Izveštaj o realizaciji seminara: ČOVEK I OKRUŽENJE


17.03.2008. - 00:00
U organizaciji Centra “Živeti uspravno” 28. februara 2008. godine u Master centru Novosadskog sajma, u sklopu projekta „Prepoznavanje koncepta univerzalnog dizajna i dizajna za sve u planiranju i izgradnji okruženja“ održan je seminar o osnovama koncepta Univerzalnog dizajna i dizajna za sve u planiranju i oblikovanju prostora, proizvoda, informacija i usluga, pod nazivom ČOVEK I OKRUŽENJE.
Osnovni cilj tog seminara bio je da se profesionalci u oblasti projektovanja, planiranja i izgradnje okruženja, proizvoda i usluga, političari, predstavnici medija i šira društvena javnost, upute u osnove navedenog koncepta. Namera nam je bila da na taj način pokrenemo sistemski pristup kreiranju i stvaranju okruženja koje odgovara svakom pojedincu koje ga koristi, bez obzira na njegove fizičke, intelektualne, psihičke sposobnosti i/ili godine starosti.
U okviru realizacije ovog projekta i prateće istoimene informativne kampanje, na srpski jezik je prevedena stručna publikacija „Evropski koncept pristupačnosti 2003“. Takođe, započet je rad na komparativnoj analizi standarda pristupačnosti u Republici Srbiji sa standardima iz 13 zemalja i lokalnih regiona od strane tima Saveza za pristupačne tehnologije i okruženje u Otavi, čiji se prevod i publikovanje očekuje u toku proleća 2008. godine.
Sprovedeno je i istraživanje sa predstavnicima/ama institucija, strukovnih organizacija, studenata/kinja i naučnika/ca koji rade na polju urbanističkog planiranja i izgradnje okruženja i predstavnika/ica medija u Novom Sadu, s ciljem, da se ispita nivo informisanosti i stavovi stručne javnosti u vezi sa pristupačnošću i konceptima univerzalnog dizajna/ dizajna za sve.
Rezultati tog ispitivanja ukazuju na dve pojave. Uočena je zainteresovanost ispitanika/ica za temu pristupačnosti i pozitivan stav prema njoj, dok je s druge strane uočen nedostatak informacija i znanja o ovoj oblasti. Ova distinkcija između «reči» i «delovanja» navodi na pretpostavku, i s obzirom na stanje u okruženju, nameće zaključak da se praksi nedovoljno vodi računa o pristupačnosti i da u nekim situacijama iako postoji namera i želja, čak i uverenje da se poštuje pristupačnost, usled nedostataka znanja to se ne čini. Problem je utoliko složeniji što je svest o tome u (stručnoj) javnosti veoma niska.
Nedostatak informacija je uočen u svim ispitivanim segmentima iz oblasti pristupačnosti počev od poznavanja terminologije, preko poznavanja standarda i zakona u ovoj oblasti do praktičnog poznavanja same situacije i prepoznavanja segmenata pristupačnosti u sadašnjem okruženju. Evidentno je da ne postoje značajne razlike među grupama u poznavanju i informisanju o oblasti pristupačnosti i da je kontinuirana obuka potrebna svima. Važno je, međutim, osmisliti način za sistematski nadzor i praćenje dešavanja u okruženju i praksi kako bi se blagovremeno predupredile greške i kako bi bila povećana mogućnost učenja iz prakse.
Seminaru je prisustvovalo oko 100 učesnika/ica, predstavnika/ica pokrajinskih i gradskih institucija i strukovnih organizacija koje se bave urbanizmom i izgradnjom, predstavnika/ica medija i organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom ili rade sa njima iz Novog Sada, Sombora, Subotice, Sremske Mitrovice i Beograda.
Oni su imali prilike da se upoznaju sa domaćim i međunarodnim pravnim dokumentima koji uređuju oblast pristupačnosti, o čemu bi trebalo voditi računa u definisanju i unapređenju standarda u Srbiji i šta bi trebalo uraditi sa istorijatom i teorijskim okvirima koncepta Univerzalnog dizajna, Dizajna za sve i Inkluzivnog dizajna, načinima i prednostima njegove primene i evaluacije procesa. Predstavljena je situacija u Srbiji i u regionu Jugoistočne Evrope i primeri planova grada Stokholma i Barselone u ovoj oblasti i ekonomski aspekti stvaranja okruženja dizajniranog za sve.
Predavači na seminaru bili su:

   Betty Dion – predsednica Globalnog saveza za pristupačne tehnologije i okruženje (Kanada);
   profesor Jim Sandhu – Udruženje istraživača inkluzivnog dizajna (Velika Britanija);
   Silvio Sagramola – Info Handicap, Evropski koncept pristupačnosti (Luksemburg);
   Damjan Tatić – konsultat UNDP za implementaciju Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom (Srbija);
   Nikos Sakkas – POLIS 21 (Kipar),
   Soren Ginnerup – konsultant Saveta Evrope, Danski institut za istraživanja u građevinarstvu (Danska),
   Francesc Aragall – Fondacija dizajn za sve (Španija);
   Pete Kercher – ambasador EIDD-a, Evropski dizajn za sve;
   Lisa Adams – regionalna koordinatorka za istraživanje i monitoring u Jugoistočnoj Evropi, Handicap International (Srbija) i
   Miodrag Počuč – koordinator programa za pristupačnost Centra „Živeti uspravno“ (Srbija).

Zaključeno je da u daljem radu u ovoj oblasti na svim nivoima treba mati u vidu pravo na slobodu kretanja, informisanja i izražavanja koje garantuju međunarodni pravni akti, da treba poštovati postojeće domaće propise i s tim u vezi informisati stručnu i širu javnost o njima, raditi na stvaranju lokalnih mreža i mreže ljudi koji su učestvovali na seminaru kako bi se širile informacije, raditi na povećanju kapaciteta organizacija osoba sa invaliditetom na polju sticanja tehničkog znanja, podstaći izradu pokrajinskog i lokalnih akcionih planova u oblasti invalidnosti i pristupačnosti. Učesnici/e su izrazili potrebu za stručnim znanjem u ovoj oblasti kako bi se ovaj pristup počeo konceptualno primenjivati pri samom projektovanju paralelno sa radom na propisima, što otvara novi prostor za rad, međusektorsku i međunarodnu saradnju.
Seminar je pokazao da su predstavnici/e institucija vlasti, stručne i akademske javnosti, mediji i korisnici/e prepoznali značaj pristupačnosti i univerzalnog dizajna.
Drugog dana skupa, 29. februara 2008. godine realizovana je poseta Izvršnom Veću AP Vojvodine gde je održana promocija stručne publikacije „Evropski koncept pristupačnosti 2003 – tehnički priručnik“ koja je prevedena srpski jezik i publikovana kao i konferencija za medije. Takođe, istog dana na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, sa već pomenutim predavačima, održana je tribina na temu „Mogućnosti i perspektive za stvaranje pristupačnog okruženja u Srbiji“.
Projekat su podržali Misija OEBS-a u Srbiji, Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo, Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Pokrajinski sekretarijat za privredu, Komisija za demokratiju Ambasade SAD-a i Fond za otvoreno društvo. Partneri na realizaciji projekta su bili Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Južnobački upravni okrug i Novosadsko udruženje studenata sa invaliditetom.

Sve informacije o aktivnostima u okviru projekta možete pronaći na sajtu Centra “Živeti uspravno” www.czuns.org
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.