Tribina u okviru kampanje ČOVEK I OKRUŽENJE


27.02.2008. - 00:00
Centar „Živeti uspravno“ i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu Vas pozivaju na tribinu koja se održava u okviru kampanje ČOVEK I OKRUŽENJE.

Tribina će biti održana u petak, 29. februara u Amfiteatru ITC – Istraživačko tehnološkog centra Fakulteta tehničkih nauka, Trg Dositeja Obradovića 7, III sprat, s početkom u 15 časova. Na njoj će biti reči o mogućnostima i perspektivama za stvaranje pristupačnog okruženja u Srbiji, uz učešće većeg broja predvača.
Kao predavači na tribini će govoriti:

   Damjan Tatić – UNDP konsultant za implementaciju Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom u Srbiji, Beograd, Srbija
   Soren Ginnerup – Savet Evrope, Danski institut za istraživanja u građevinarstvu, Danska
   Betty Dion – Savez za pristupačne tehnologije i okruženje (GAATES), Otava, Kanada
   Pete Kercher – “EIDD – Evropski dizajn za sve”, Italija
   Jim Sandhu – Udruženje za istraživanje inkluzivnog dizajna, Bromjard,Velika Britanija
   Nikos Sakkas – POLIS 21, Limasol, Kipar
   Silvio Sagramola – EuCAN – Mreža Evropskog koncepta za pristupačnost, Info-Handicap, Luksemburg
   Miodrag Počuč – Centar „Živeti uspravno“, Novi Sad, Srbija
   Fredrik Larsson – Švedske organizacije osoba sa invaliditetom – SHIA, Švedska
   Francesc Aragall – Fondacija Dizajn za sve – Barselona, Španija

Informativna kampanja, seminar i tribina ČOVEK I OKRUŽENJE realizuju se u sklopu projekta „Prepoznavanje koncepta univerzalnog dizajna i dizajna za sve u planiranju i izgradnji okruženja“ koji je pokrenut juna 2007. godine. Osnovni cilj je da se profesionalci u oblasti projektovanja, planiranja i izgradnje okruženja, proizvoda i usluga, političari, predstavnici medija i šira društvena javnost, upute u osnove navedenog koncepta. Namera nam je da na taj način pokrenemo sistemski pristup kreiranju i stvaranju okruženja koje odgovara svakom pojedincu koje ga koristi, bez obzira na njegove fizičke, intelektualne, psihičke sposobnosti i/ili godine starosti.
Projekat podržavaju Misija OEBS-a u Srbiji, Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo, Pokrajinski sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Pokrajinski sekretarijat za privredu, Komisija za demokratiju Ambasade SAD-a i Fond za otvoreno društvo.
Partneri na realizaciji projekta su Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Južnobački upravni okrug i Novosadsko udruženje studenata sa invaliditetom.

Pozivamo Vas da nam se pridružite.