Regionalni centar za standardizaciju u AP Vojvodini


19.02.2008. - 00:00
Predstavnici FTN i IV APV potpisali su 11. februara 2008. ugovor o izradi Studije izvodljivosti za formiranje regionalnog Centra za standardizaciju u AP Vojvodini.

Zaključenjem ugovora o izradi Studije izvodljivosti, na koji su svoje potpise stavili dekan Fakulteta tehničkih nauka, prof. dr Ilija Ćosić, pokrajinski ministar za privredu Siniša Lazić i direktorka programa za privredni razvoj Vojvodine, Dijana Benka-Rosić, počeo je da se realizuje sporazum o donaciji pet miliona evra za 24 programa privrednog razvoja Vojvodine, koji su austrijska i pokrajinska vlada potpisale prošle godine. Kako su na potpisivanju naglasili pokrajinski ministar za privredu i dekan FTN, centar za standardizaciju je od izuzetnog značaja za Vojvodinu i ceo region, koji će vojvođanskim privrednicima omogućiti standardizaciju i sertifikaciju proizvoda, i to u skladu sa normama Evropske unije. Dekan FTN je podsetio i da standardizacija ne znači samo ocenu kvaliteta proizvoda, već i proveru postupaka u procesu proizvodnje, koji takođe moraju biti provereni i verifikovani u skladu sa normativima Evropske unije, kao najvažnijim strateškim partnerom. Potpisivanju sporazuma prisustvovala je i predstavnica Austrijskog instituta za standardizaciju, Joana Gajdek.
Inače, u okviru Fakulteta tehničkih nauka, a u saradnji sa Izvršnim većem AP Vojvodine, do sada su već osnovani Centar za energetsku efikasnost i Centar za razvoj klastera.