Knjiga – Sistemi zasnovani na računarskoj intgeligenciji


24.01.2008. - 00:00
Ovo izdanje Fakulteta tehničkih nauka autora prof. dr Dragana Kukolja možete pronaći u knjižari “Stylos” u holu Fakulteta tehničkih nauka.

”... Knjiga je namenjena studentima većine inženjerskih strukovnih studija: računarstva, elektrotehnike, mašinstva, mehatronike, itd. Obuhvata oblasti koje su uključene u kurseve iz računarske inteligencije, veštačke inteligencije, robotike, inteligentnog upravljanja, obrade signala i slično. Knjiga može biti posebno interesantna inženjerima u industriji koji žele da svoje stečeno stručno znanje i podatke koji su im raspoloživi, pretoče u sistematizovane postupke analize ili projektovanja realnih sistema. Brojni algoritmi sa raznovrsnim primerima daju čitaocu priliku da usvoji principe funkcionisanja odabrane metode i primeni ih u praksi. ...”
(iz recenzija)

”... U zadnjih desetak godina metode računarske inteligencije su se ponavljano pokazale vrlo uspješne kod novih problema i nije čudno da su pobudile veliki interes u mnogim oblastima ljudske djelatnosti. To se posebno pokazalo u procesiranju svih mogućih signala, raspoznavanju oblika, detekciji grešaka, automatskom upravljanju, bio-informatici i mnogim srodnim oblastima. Odatle i potreba za ovakvom knjigom.

Niže potpisanom referentu su poznate mnoge knjige iz ovoga područja pa ovdje može slobodno da kaže da je knjiga dr. Dragana Kukolja vrlo vrijedan i originalan doprinos literaturi iz ove oblasti, kako po širini i sveobuhvatnosti izložene materije tako i po načinu njenog prikazivanja. Sigurno je da će i korisnicima/korisnicama ove knjige to biti od velike pomoći. Područje računarske inteligencije je vrlo široka oblast čije predstavljanje zahtijeva osim talenta i mnogo hrabrosti. Obje osobine su bile prisutne kod autora čiji je, dužan poštovanja i, rizičan poduhvat proizveo dobru i vrijednu knjigu. ...”

recenzent Dr. Vojislav Kecman
School of Engineering, University of Auckland, NZ