Predavanje: UV, manje publicirana Čista tehnologija


22.01.2008. - 00:00
Obaveštavamo sve zainteresovane kolege i studente da će dr Laszlo Laskai, počasni član IEEE i predsednik “UV Electric” (Jersey City, USA) održati predavanje u četvrtak, 24.01.2008. u Svečanoj Sali FTN, sa početkom u 13:00 časova.

Predavanje UV, manje publicirana «čista tehnologija» biće posvećeno industrijskoj upotrebi UV zračenja ili ultravioletnog zračenja, koje raste brzo u nekoliko nepovezanih aplikacija, sa jednim zajedničkim imeniteljem: svuda zamenjuje staru i za okolinu štetnu tehnologiju.
Najstarija upotreba UV zračenja je u takozvanim “germicidal” aplikacijama: čiscenje vode, otpadne vode i vazduha. Upotreba hlora u ovakvim sistemima za čišćenje je minimalna i zbog toga je očišćena voda, koja obično ide nazad u reke ili more, čista i bez hemikalija. Na neki način povezana aplikacija je čišćenje “balastne” vode, koja stabilizira velike teretne brodove kada nisu natovareni. U ovom slučaju je lokalni ekosistem, gde se ova voda izbacuje, zaštićen pomocu UV zračenja od stranih organizama. Najbrži rast upotrebe UV je u raznim industrijama gde se koriste polimeri: boje, lak, lepak, itd. Današnji metod zahteva razređivače (proizvode VOC, volatile organic compounds, zbog štetnosti zakonom je regulisano do koje godine mogu da se koriste) i toplotu, dok novi polimeri imaju sastojke (photoinitators), koji se posle uzračenje sa UV trenutno polimerizuju. Ovo predavanje daće prikaze aplikacija, tehnologije, sisteme (capital equipment) koje primenjuju ove tehnologije i glavne proizvođače, a sve povezano sa primenom uređaja energetske elektronike, koji u većini sistema čine najvažniji deo.