Promovisana prva 182 mastera u Srbiji


30.01.2007. - 00:00
Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu je,u subotu 27.01.na velikoj Svetosavskoj svečanosti, promovisao svoja prva 182 diplomirana inženjera – mastera, koji su prvi masteri i na ovom univerzitetu, ali i u Srbiji.

Krunišući svoje petogodišnje studije (upisane po starom Zakonu o univerzitetu) adekvatnim vrednovanjem svih položenih ispita po Evropskom sistemu prenosa bodova (ESPB), izradom i odbranom diplomskog master-rada, u skladu s Bolonjskom deklaracijom i reformskim Zakonom o visokom obrazovanju, ovi mladi visokoobrazovani stručnjaci zaslužili su, prvi u Srbiji, akademsko zvanje master. Prosek studiranja ove generacije je šest godina, što ukazuje i na znatno povećanje efikasnosti studiranja.

Prvu master diplomu na FTN-u, u junu 2006, stekao je Željko Žugić, diplomirani inženjer građevinarstva – master, koji je studije završio za četiri godine i devet meseci, s prosečnom ocenom 9,17. Najbolji u prvoj generaciji mastera je Nedeljko Vasić, koji je studije elektrotehnike i računarstva završio za pet godina, s prosekom 10! Njemu je pripala Svetosavska nagrada FTN-a (knjige i 35.000 dinara), a kao najbolji student Univerziteta u Novom Sadu u 2005/06 dobio je i Svetosavsku nagradu Ministarstva prosvete.

Najbolji masteri na svojim studijskim smerovima su: Goran Bojanić (mašinstvo, prosek 9,48), Milana Vladić (elektrotehnika i računarstvo, 9,91), Željko Žugić (građevinarstvo, 9,17), Drago Bošković (saobraćaj, 8,41), Miljan Janjušević (arhitektura, 9,11), Uroš Stanišić (industrijsko inženjerstvo i menadžment, 9,75), Sandra Dedijer (grafičko inženjerstvo i dizajn 9,70) i Aleksandar Dvornić (inženjerstvo zaštite životne saredine, 9,31).

Master diplome sa dodatkom diplomi, na srpskom i engleskom jeziku, kao i nagrade najboljima uručili su rektorka Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Radmila Marinković- Nedučin i dekan Fakulteta tehničkih nauka, prof. dr Ilija Ćosić.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.