Предмет: Аутоматизација управљања производним системима (12 - IM2507)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областИнформационо-комуникациони системи
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..


Предмети којима је предуслов предмет Аутоматизација управљања производним системима

Назив предметаМора се одслушатиМора се положити
Методе истраживања и експлоатације податакадане
Наставни предмет има за циљ да слушаоцима пружи неопходна сазнања у области рачунаром подржаног управљања производним системима и да их оспособи за употребу савремених програмских средстава и алата за ту намену. Његовим изучавањем и успешним савлађивањем студенти се уводе у CAPM технологије, а подразумева се и стицање низа практичних знања и вештина код слушалаца, које се могу практично применити у предметној области.
У резултату похађања наставе и активног учешћа у њеном извођењу, студенти се у потребној и довољној мери обучавају за послове анализе и дизајна система за аутоматизовано управљање производним системима, као и њихову оперативну примену у реалним индустријским системима.
Увод. Појмови и дефиниције у предметној области. Циљеви и главни принципи аутоматизације управљања производним системима. Реално време и управљање у реалном времену. Ефективност и интегрисаност система за подршку управљању. Информационе технологије и системи за подршку управљању. Циљни елементи CAPM система. Принципи и средства анализе система. Фундаменталне законитости у производњи. Принципи трансформације закона производње у формални опис управљачког система. База података система за подршку управљању производњом. Област података са трајном употребном вредношћу. Привремени сегмент у области података. Имплементација БП. Структуре програмских основа за подршку управљању. Принцип отворености архитектуре система. Client-server архитектуре у управљању производњом. B2B и сродни архитектурни концепти у управљању производњом. Приказ и упоредна анализа неких MRP, ERP и CAPM реализација. Benchmarking.
Настава предавања се изводи фронтално и уз примену савремених дидактичких средстава. Настава вежбања се изводи у рачунаром подржаној лабораторији и у оквиру те наставе студенти имају обавезу да израде групни и обавезан (семинарски) рад.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Крсмановић, Ц.Аутоматизација управљања производним системима, уџбеник у припреми2008Факултет техничких наукаСрпски језик
Childe, S. J.An Introduction to Computer Aided Production Management1997Kluwer Academic Pub.Енглески
Vollman, T. E.Manufacturing Planning and Control for Supply Chain Management2005Irwin / McGraw-HillЕнглески
Groover, M. P.Automation, Production Systems and Computer Integrated Manufacturing2007Prentice Hall Book CompanyЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада40.00
Присуство на предавањимадада5.00
Присуство на рачунарским вежбамадада5.00
Усмени део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Крсмановић др Цвијан
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Стефановић др Дарко
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Бошковић др Драган
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Медић Ненад
Доцент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Стефановић Ненад
Асистент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Рацков др Милан
Редовни професор

Рачунарске вежбе