Предмет: Пројектовање електронских система (12 - EM522)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областЕлектроника
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ3
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2009..

Стицање практичних знања из области примењене електронике у сложеним електронским уређајима. Студенти стичу знања и искуства у пројектовању и симулацији сложених аналогних и дигиталних кола и примене мехатронских и оптоелетронским компонети и слично. Главни циљ је припрема студената за самостално пројектовање, симулацију, израду и тестирање електронских система. Поред тога студенти се уче да пишу извештаје о пројектима и да их јавно излажу.
- Способност пројектовања и израде сложених електронских система; - Способност пројектовања и израде уређаја за решавање већих практичних проблема потрошачке и индустријске електронике; - Способност пројектовања и израда сложених система са оптелектронским компонетама и сензорима; - Способност пројектовања и израда сложених система мехатроничким компонетама и сензорима; - Способност пројектовања и израда сложених система које користе савремене ресурсе као што је интернет, моби лна телефонија и микропроцерски системи; - Способност тимског рада.
Пројектовање, симулација и израда сложених електронских кола и система. При томе ће се користити најмодернији софтверски и хардверски алати: Софтвер • Програмске технике, структуре података и алгоритми • Ц/Ц++, Висуал Басиц, ХТМЛ, Статиц анд Дyнамиц Wеб Пагес • Програми за пројектовање са рачунарима ЦАД (ПРОТЕЛ, ОРЦАД, СПИЦЕ) • Израда графичког представљања • Технологија базе података • Развој софтвера, тестирање и израда документације Хардвер • Пројектовање електронских система • Пројектовање сензора, аналогна и дигитална кола • Микропроцесорске технике • Архитектура ИБМ компатибилних персоналних рачунара • ПЦ технике повезивања • Мобилна телефонија • Оптичке мреже и системи Поред тога посебна пажња ће се посветити: Тимском радом Израда пројектне документације. Тестирању израђених електронских система Јавној презентацији пројекта и одбрана пројекта.
Градиво се полагаже у виду израде пројекта када се добија до 60 бодова. Завршни испит је у виду презентације испитног пројекта при чему може добити до 30 бодова. Оцена испита се формира на основу похађања лабораторијских вежби, урађених студентских радова (пројеката), и завршног испита. Посебно се оцењује сналежење студената у решавању практичних проблема и презентацији радова.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Rudolf F. Graf, William SheetsEncyclopedia of Electronic Circuits, Volume 71998McGraw-Hill/TAB ElectronicsЕнглески
Myke PredkoElectronics-Circuits and Systems2005McGraw-Hill/TAB ElectronicsЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада60.00
Одбрана пројектадада40.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Бркић др Миодраг
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Милосављевић Владимир
Асистент

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Михајловић Живорад
Истраживач сарадник

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Рајс др Владимир
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Бајић др Јован
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе