Предмет: Примена електронике у индустрији (12 - EM523)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областЕлектроника
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 13.10.2008..

Стицање стручних знања из области примењене електронике у индустрији, савременим уређајима, роботима, повезивању са рачунарем и оптоелетронским компонетама и слично. Главни циљ је припрема студената за решавање савремених сложених инжењерских проблема.
- способност пројектовања и израде система са PIC-evima и DSP-ijima, PLC-eovima и сл., - способност пројетовања и израде мерних електронских уређаја - способност пројектовања и израде уређаја за решавање практичних проблема потрошачке електронике - способност пројектовања и израде роботизованих система - способност пројектовања израде система са оптелектронским компонетама и сензорима - способност пројектовања и практичне реализације система који повезују рачунаре и електронске системе
Пројектовање и израда система који се базирају на хардверу и софтверу. Хардвер укључује: PC рачунаре, мреже рачунара, микроконтролере, DSP-ове, PIC-еве, A/D и D/A конверторе, операционе појачаваче, транзисторе, диоде, дигитална кола, меморије, сензоре, видео камере, изворе напајања, пасивне компоненте, звучнике, антене, мобилне телефоне, LC дисплеје, оптоелектронске компоненте, тиристоре и транзисторе снаге, модеме и слично. Софтфер укључује: C++, Delfi, MatLab,, Visual Basic, Yava, Visual C++, Програми за емулацију PIC-eva, Програми за DSP, Обрада сигнала (ФФТ и слично). Део наставе на предмету се одвија кроз самостални студијски истраживачки рад у областима примењене електронике у индустрији и животу. Студијски истраживачки рад обухвата активно праћење примарних стручних и научних извора, организацију и извођење експиремента и статистичку обраду података, пројектовање индустријских уређаја, писање рада у области којој припада тема мастер дисертација. Израда пројектне документације. Јавна презентација пројекта и презентација пројекта на итернету. Рад ће бити у тимовима у којима ће учествовати и стручњаци из привреде.
Предавања; Аудиторне вежбе; Лабораторијске вежбе; Консултације. Део градива који чини логичку целину може се полагати у виду израде 2 пројекта када се добија до 60 бодова. Завршни испит је у виду презентације испитног пројекта при чему може добити до 30 бодова. Студенти који имају добар пласман на такмичењима добијају додатне бодове. Оцена испита се формира на основу похађања аудоторних и лабораторијских вежби, урађених студентских радова (пројеката), и завршног испита. Посебно се оцењује сналежење студената у решавању практичних проблема и презентацији радова.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Спасоје ТешићЕлектроника - импулсна и дигитална кола1992Наука, БеоградСрпски језик
Vladimir GurevichElectronic Devices on Discrete Components for Industrial and Power Engineering,2008CRCЕнглески
Andrzej M. PawlakSensors and Actuators in Mechatronics: Design and Applications2006CRCЕнглески
R. B. Mercer, NewnesNewnes Industrial Control Wiring Guide, 2 edition2001Енглески
Јацоб ФрадеХандбоок оф Модерн Сенсорс: Пхyсицс, Десигнс, анд Апплицатионс, Јацоб Фраден, 3рд едитионон ио2003СпрингерЕнглески
Thomas PetruzzellisElectronics Senzors for the Evil Genius:54 Electrifying Projects2006Енглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Одбрањене лабораторијске вежбедада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда30.00
Одбрана пројектадада60.00
Присуство на предавањимадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Живанов др Милош
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Нађ др Ласло
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Бркић др Миодраг
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Милосављевић Владимир
Асистент

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Обрадовић Ђорђе
Истраживач сарадник

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Михајловић Живорад
Истраживач сарадник

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Рајс др Владимир
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Бајић др Јован
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе