Предмет: Увод у студије технике (17 - ASO)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областМеханика
МултидисциплинарнаДа
ЕСПБ4
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Упознавање са основним принципима: наука о силама, кретању и деформацијама тела под дејством сила, о енергији, трансформацији енергије, простирању електромагнетског поља, струји и напону, простирању светлости и звука, сигналима, те преносу сигнала кроз разумевање основних појмова, терминологије и употребе тих појмова у учењу да се проблем постави и да се проблем реши. Упознавање са принципима инжењерске аргументације и доношења одлука.
Познавање алата којим се у техници, на бази фундаменталних физичких и инжењерских принципа, обезбеђују нумерички одговори на питања како, зашто и колико, и језика са којим ће се основним појмовима лако комуницирати и руковати што битно олакшава поставку и решавање проблема, креативно размишљање и наставак самосталног учења ако за то буде потребе.
Стања, атрибути и промене стања и једначине које везују промене стања у техници. Објекти и атрибути кретања. Узроци кретања и деформације тела. Њутн-Ојлерове аксиоме и принцип одређености Њутн-Лапласа за кретање у Еуклидовом простору. Конститутивне релације. Задаци Механике. Типови, анализа деформација и димензионисање линијских носача. Основни појмови и проблеми у електротехници, електроници и телекомуникацијама: појам поља и простирања таласа, електромагнетско поље, светлост, електрична карактеризација и подела материјала, појмови струје и напона, простирање звучних таласа, акустичко-електромагнетске аналогије, метаматеријали, cloacking.
Дедуктивни метод. Веома пажљива селекција примера који илуструју примену теорије у анализама како се праве и како користе ствари којима се људи служе, зашто се нешто може урадити на неки начин а не може на неки други, зашто је нека техника супериорнија у односу на остале.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Маркеев А. П.Теоријска механика1999Наука, МоскваСрпски језик
Russell C. HibbelerEngineering Mechanics: Statics & Dynamics (14th Edition)2015Pearson, ЊујоркЕнглески
Kane T. R.; Levinson D. A.Dynamics: theory_and_applications1985Mcgraw-Hill Series in Mechanical EngineeringЕнглески
Pozar, D.Microwave engineering2011John Willey, ЊујоркЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада30.00
Присуство на вежбамадада5.00
Домаћи задатакдада5.00
Домаћи задатакдада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Жигић др Миодраг
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Ђурић др Никола
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Кљајић др Драган
Доцент

Предавања
Недостаје слика

Балаћ Соња
Асистент-мастер

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Кљајић др Драган
Доцент

Аудиторне вежбе