Предмет: Техничка експлоатација машина (06 - M213)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областМотори сус
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за механизацију и конструкционо машинство
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2005..

Стицање основних теоретских и практичних сазнања из области трибологије и триболошких система, теорије подмазивања, трошења и оштећења површина, антифрикционих материјала, мазива, моторских горива и других техничких течности, као и из теорије поузданости и њене примене у експлоатацији и одржавању машина.
Оспособљеност за рутинско коришћење стечених знања и вештина у самосталном или тимском раду, као и способност даљег усавршавања у комплексној области техничке експлоатације машина.
Основи трибологије. Појам и дефиниције трибологије и триболошких система. Карактеристике триболошких површина: структура, геометрија и облик триболошких површина, односи триболошких површина у контакту. Трење. Теорије подмазивања: гранично, потпуно и мешовито подмазивање. Трошење и оштећење површина: дефиниције и класификације. Механичка трошења: адхезивно хабање, абразивно хабање, струјна ерозија, хабање услед замора, електрична ерозија. Остали видови трошења и оштећења површина материјала: хемијско, термичко и биолошко трошење. Лаки метали и антифрикционе легуре. Мазива уља и масти: састав, физичко-хемијске особине, дијагностика и критеријуми за замену, класификације и спецификације по реолошким и радним особинама. Организација службе подмазивања и њени задаци. Складиштење и дистрибуција мазива. Руковање мазивима. Отпадна (коришћена) мазивима и поступци са њима. Моторска горива и друге техничке течности. Поузданост и примена поузданости у експлаоатацији и одржавању машина.
Усмено излагање материје, праћено одговарајућим сликама, шемама и дијаграмима. Аудиторне вежбе су рачунске и показне, а лабораторијске се изводе помоћу одговарајуће лабораторијске опреме у лабораторији или одговарајућим сервисно-ремонтним радионицама.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Клинар ИванТехничка експлоатација машина2006ФТН, Нови СадСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни(пројектни)задатакдада15.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Клинар др Иван
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Дорић др Јован
Редовни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Вујичић Лука
Сарадник у настави

Лабораторијске вежбе