Предмет: Управљање међународним пројектима (12 - GM510)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областОрганизација, технологија грађења и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 08.10.2012..

Стицање знања о моделима формирања међународног пројектног портфолиа, токовима финансирања, тендерским процедурама, условима уговарања, и процедурама пројект менаџмента које се примењују на међународним пројектима.
Познавање процедура набавки, тендерских процедура, као и традиционалних и нетрадиционалних стандардних форми уговора који се примењују на међународним пројектима. Познавање структуре међународног тржишта и извора конкурентских предности на међународним тендерима који омогућавају успешну стратегију давања понуда. Познавање процедура и процеса пројект менаџмента који се примењују на међународним пројектима. Познавање елемената корпоративне стратегије у међународном грађевинарству: пројектног портфолиа, организационе структуре и диверсификационе стратегије на различитим међународним тржиштима.
Међународне грађевинске компаније и њихово пословно окружење. Међународно тржиште грађевинских услуга и производа. Конкурентске предности на међународном тржишту. Стратегија давања понуда. Међународне тендерске процедуре и процедуре набавки. Финансирање међународних пројеката. Јавно-приватни и концесиони пројекти. Стандардне форме уговора међународних пројеката према ФИДИЦ-у. Стратегија међународних пројеката. Организациона структура међународних пројеката. Међународне процедуре пројект менаџмента. Менаџмент људских ресурса и комуникација на пројекту. Трошкови животног циклуса и вредност пројекта. Преговори и међународна арбитража.
Хибридни модел наставе у коме се предавања са интензивном дискусијом о важним пројектним питањима комбинују са учењем заснованом на пројектима и проблемима. Остале примењене методе су дебате, панел дискусије и симулације међународног пројекта у којима су сагледана становишта различитих заинтересованих страна на пројекту. Студенти припремају студију случаја, у форми есеја, у којој на критички начин анализирају процедуре набавки, форме уговора, организационе структуре и процесе пројект менаџмента примењене на међународном пројекту. Студенти треба да предложе оптималне стратегије, технике, процедуре набавки, и пројект менаџмент процесе неопходне за успешно управљање пројектима у пројектно-оријентисаним организацијама и различитим међународним тржиштима. Предати и оцењени есеји су предуслов за полагање писменог дела испита. Оцењивање је засновано на присуству на предавањима и вежбама, анализи есеја и студије случаја и резултатима писменог дела испита.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Зоран ЦекићИнтернационално грађевинарство2006Грађевинска књигаСрпски језик
Бранислав Ивковић, Жељко ПоповићУправљање пројектима у грађевинарству2006Грађевинска књигаСрпски језик
Цлеланд, Давид И.; Иреланд, Леwис Р.Пројецт Манагемент: Стратегиц Десигн анд Имплементатион2002МцГраw-ХиллЕнглески
Ассоциатион фор Пројецт МанагементАПМ Боок оф Кноwледге, 6тх едитион2012Ассоциатион фор Пројецт МанагементЕнглески
Пројецт Манагемент институтеПМИ Боок оф Кноwледге, 4тх едитион2008Пројецт Манагемент институтеЕнглески
Маwхиннеy, М.Интернатионал цонструцтион2001Блацкwелл СциенцеЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Присуство на вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада60.00
Теоријски део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Цекић др Зоран
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Поповић Борјан

Аудиторне вежбе