Предмет: Инжењерски прорачуни апарата и уређаја енергетских технологија (12 - M3031)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областЕнергетска ефикасност
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику и процесну технику
Програм предмета

Програм се примењује од 09.10.2012..

Сврха овог предмета је да студентима пружи могућност разумевања поступака прорачуна многих техничких апарата и уређаја. У доба велике понуде различитог софтвера за обављања инжењерских прорачуна корисници постепено занемарују физичку основу понуђених прорачуна, а тиме долазе у опасност да учине грешке у прорачунима. Ово је посебно могуће када се користи неауторизован и непроверени софтвер.
Савладавање принципа прорачуна апарата и уређаја који се масовно користе у енергетици (топлотни размењивачи, котлови, расхладни уређаји, пумпе, вентилатори, компресори, електромотори, итд.). Студенти ће бити опособљени да обављају инжењерске прорачуне (ручно и уз коришћење рачунара) најзаступљенијих апарата и уређаја у области енергетике и заштите животне средине.
Енергетске јединице, претварања, термо-физичка својства и други инжењерски подаци; Горива, сагоревање и утицај на животну средину; Термодинамичка и транспортна својства влажног ваздуха; Примењена хидраулика; Пумпе и вентилатори; Пренос топлоте у топлотним уређајима; Индустријска изолација; Одређивање радне тачке размењивача топлоте; Куле за хлађење; Расхладни уређаји; Мешалице; Филтрација; Дестилација; Сушење.
Са обзиром на садржај и структуру предмета, предавања ће обиловати примерима рачунарских инжењерских прорачуна различитих апарата и уређаја. Сваком прорачуну ће претходити теоријска анализа коју је студент слушао у оквиру неког другог предмета и допуна теоријских основа, ако то буде потребно. Посебно ће се инсистирати да у оквиру вежби студент самостално обавља прорачуне.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Д. ГвозденацИнжењерски прорачуни апарата и уређаја енергетских технологија2013ФТН (скрипта)Српски језик
K.F. Pavlov, P.G. Romankov, A.A. NoskovExamples and Problems to the Course of Unit Operations1976Mir Publishers, MoscowЕнглески
N.P. Chopey, T.G. HicksHandbook of Chemical Engineering Calculations1984McGraw-Hill Co.Енглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни(пројектни)задатакдада15.00
Предметни(пројектни)задатакдада15.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Гвозденац др Душан
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Ђаковић др Дамир
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Мујан др Игор
Доцент

Аудиторне вежбе