Предмет: Инжењеринг енергетских система (17 - M3314)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областТермотехника, термоенергетика и управљање енергијом
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2007..

Стицање знања о савременим прилазима инжењерингу енергетских система, Оспособљавање студената на пословима организовања и руковођења процеса инжењеринга из области енергетских система. Постизање способности за употребу информационо комуникационих технологија у процесима управљања спровођења енергетских пројеката.
Познавање проблематике инжењеринга енергетских система. Овладавање креативним способностима са циљем успешног спровођења пројеката енергетских система. Стицање знања о законском окружењу. Стечена знања ће оспособити студента за рад у инжењерској пракси.
Преглед енергетских технологија и система - појам, значај, врсте, ефекти; Инжењерски приступ пројектима енергетике и заштите животне средине; Идентификација и квантификација уштеда и користи које се остварују при имплементацији пројеката из области енергетике и заштите животне средине; Процена и анализа неекономских користи за друштво које настају извођењем ове врсте пројеката; Обрачуни и потенцијани ефекти смањења емисије угљен-диоксида применом чистих технологија; Израда „Цост-бенефит“ анализа; Елементи и методе за оцену економске ефикасности инжењерско-инвестиционих пројеката; Механизми финансирања пројеката укључујући и специфичне облике финансирања за пројекте који се тичу заштите животне средине и енергетике; Законска регулатива у Србији и земљама Европске уније, потенцијални државни механизми за промоцију и субвенцију чистих енергетских технологија. На вежбама се обрађују и анализирају студије случаја везане за градиво са предавања, израда рачунских задатака. Упознавање са релевантим софтверским програмима.
Предавања, вежбе, консултације. На предавањима се излаже теоретски део градива уз употребу савремене опреме и информационо-комуникационих технологија. На вежбама се обрађује кроз примере материја која је теоретски обрађена на предавањима. Поред предавања редовно се одржавају и консултације.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Behrens, W., Haweanek, P.M.Priručnik za vrednovanje industrijskih projekata1988UNIDO, BeogradСрпски језик
Гвозденац Урошевић Б, Гвозденац Д, Анђелковић АИнжењеринг енергетских система (скрипта)2011Српски језик
Vanek F, Albright LEnergy systems engineering2008New York: McGraw-HillЕнглески
Генић С, Јаћимовић Б; Митић С, Колендић ПЕкономске анализе за потребе процесног инжењерства2014Савез машинских и електротехничких инжењера и техничара СрбијеСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни(пројектни)задатакдада30.00
Теоријски део испитанеда70.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Гвозденац Урошевић др Бранка
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Ђатков др Ђорђе
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Влаовић Жељко
Асистент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Миливојевић Никола
Асистент

Аудиторне вежбе