Предмет: Грађевински материјали и конструкције (17 - URZP13)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областГрађевински материјали, процена стања и санација конструкција
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ7
Матичне организационе јединице предмета

Департман за грађевинарство и геодезију
Програм предмета

Програм се примењује од 22.10.2012..

Стицање знања о основним својствима и примени грађевинских материјала, врстама конструкција и техникама грађења архитектонских објеката. Разумевање узајамних веза између одабраног грађевинског материјала, конструкције и начина грађења.
Студент поседује теоријска и стручна знања о основним својствима грађевинских материјала, могућностима њихове примене, о основним елементима и везама различитих конструкцијских система и ограничењима њихове примене, као и о предностима и недостацима монтажног и монолитног начина грађења. Способност синтезног схватања материјала за грађење, различитих конструктивних система и метода грађења.
Врсте испитивања грађевинских материјала. Структура и састав материјала. Основна својства грађевинских материјала (општа и специфична својства, физичка и механичка). Основни конструкцијски грађевински материјали (историјат, дефиниције, подела). Елементи зграде (носећа конструкција, преграде, омотач, инсталације). Спољне и унутрашње силе и услови равнотеже. Елементи носеће конструкције - конструктивног система. Везе и ослонци. Линијски елементи конструкције (стубови, греде, лукови, решетке, рамови). Површински елементи конструкције (плоче, зидови, сводови, љуске). Темељи објеката (плитки и дубоки темељи). Врсте и избор конструктивног система у зависности од употребљеног материјала за грађење и начина грађења (масивни, скелетни и мешовити). Подела конструкција према начину грађења и технике грађења монолитних, монтажних и монтажно-монолитних конструкција.
Предавања, аудиторне и лабораторијске вежбе и консултације. У току предавања и вежби вреднују се уложени труд и напредовање студента, као и израда домаћег задатка и графичког рада. Испит је организован у виду теста који се састоји од великог броја кратких теоријских питања и рачунских задатака. Делови градива се могу полагати преко два колоквијума
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Иван ЛукићГрађевински материјали и конструкције - скрипта са предавања2007ауторСрпски језик
Мурављов, М.Грађевински материјали2007Грађевински факултет, БеоградСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Присуство на вежбамадада5.00
Графички раддада10.00
Графички раддада10.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Колоквијумнене20.00
Колоквијумнене20.00
Присуство на предавањимадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Лукић др Иван
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Џолев др Игор
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Ножица Тања
Асистент

Аудиторне вежбе