Предмет: Иновационе технологије и производни дизајн (17 - PMS514)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областПроцеси обраде скидањем материјала
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 10.08.2017..

Стицање основних знања из области напредних технологија обраде резањем и оправданости њихове примене у пракси, као и стицање основних знања из области производног и индустријског дизајна.
Надоградња стечених знања на претходна знања о изучаваним технологијама обраде резањем у циљу оспособљавања студената за ефикасно решавање производних проблема. Стечена знања треба да омогуће дизајнерима, пројектантима и конструкторима да успешно пројектују производе, који поред функционалности и економичности треба да задовоље и естетске захтеве.
Покретачки фактори у иновационим технологијама обраде. Напредни материјали резних алата. Обрадљивост инжењерских материјала. Основне примене напредних технологија обраде (израда алата за пластику, израда микропроизвода, израда монолитних делова). Обраде резањем тврдих материјала. Одрживи обрадни процеси (суве и полусуве обраде, нискотемпературне обраде, обрада резањем помоћу млаза високог притиска). Хибридни процеси обраде (ултразвуком подржано резање, ласером подржано резање, плазмом подржано резање). Мултитаскинг и обраде у једном пролазу (ходу). Напредно моделирање и оптимизација процеса обраде резањем.Појам дизајна и његов историјски развој. Значај дизајна. Увод у процес дизајнирања.Основни појмови у дизајну.Универзални дизајн. Одрживи дизајн. Појам производа.Фактори који утичу на дизајн производа. Принципи и елементи дизајна. Изражајна средства у индустријском дизајну: врста, квалитет и боја материјала и поступак обраде. Дизајн, функционалност, ергономија, естетика и технологичност индустријског производа. Дизајн новог производа-процес иновације производа.
Настава се изводи интерактивно у виду предавања, лабораторијских и рачунарских вежби. На предавањима се излаже теоретски део градива пропраћен карактеристичним примерима ради лакшег разумевања градива. На лабораторијским вежбама се практицно примењују стечена знања на раположивој лабораторијској опреми. На рачунарским вежбама се врши употреба информационо комуникационих технологија у овладавању знањима из посматраног подручја. Поред предавања и вежби редовно се одржавају и консултације
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Секулић МиленкоИновационе технологије2016СкриптаСрпски језик
Grzesik W.Advanced Machining Processes of Metallic Materials-Theory, Modelling and Applications2008Elsevier Science LtdЕнглески
Klocke F.Manufacturing Processes 1-Cutting2011Springer-Verlag Berlin HeidelbergeЕнглески
Кузмановић, С.Индустријски дизајн2008Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Фрухт М.Дизајн у производњи1987Научна књига, БеоградСрпски језик
Trent, E.M.Metal Cutting1977Butterworhs, LondonЕнглески
Гостимировић, М.База података обрадних процеса2013Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Ковач, П.Методе планирања и обраде експеримента2011Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада20.00
Усмени део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Секулић др Миленко
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Савковић др Борислав
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Секулић др Миленко
Редовни професор

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Секулић др Миленко
Редовни професор

Рачунарске вежбе