Предмет: Основе софтверских архитектура (09 - SIT027)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна област
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Одсек за примењене рачунарске науке и информатику
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2010..


Предмети предуслови

Назив предметаМора се одслушатиМора се положити
Основе wеб програмирањадада

Предмети којима је предуслов предмет Основе софтверских архитектура

Назив предметаМора се одслушатиМора се положити
XML tehnologijeдане
Оспособљавање студената за имплементацију вишеслојних клијент/сервер система заснованих на технологијама дистрибуираних објеката.
Познавање технологија и стандарда за градњу вишеслојних клијент/сервер система. Студент је компентентан да имплементира вишеслојне, дистрибуиране софтверске системе засноване на технологијама дистрибуираних објеката.
Архитектуре вишеслојних клијент/сервер система. Приступ базама података из серверских окружења; управљање конекцијама. Директоријумски сервиси и проналажење објеката. Технологије дистрибуираних објеката. Животни циклус дистрибуираних објеката. Управљање дељеним ресурсима у дистрибуираном окружењу. Трансакциони режим рада. Дистрибуиране трансакције. Објектно-релационо мапирање. Шаблони дизајна у окружењу дистрибуираних објеката.
Облици извођења наставе су: Предавања, рачунарске вежбе, израда домаћих задатака и консултације. На предавањима се коришћењем потребних дидактичких средстава, излажу садржаји предмета и стимулише се активно учешће студената постављањем питања. Практични део градива студенти савладавају на рачунарским вежбама кроз обавезне задатке које решавају уз помоћ извођача наставе или самостално и кроз самосталну израду обавезних домаћих задатака. Студент је обавезан да демонстрира самосталност у решавању задатака, односно да демонстрира разумевање решења. Провера се врши усменом конверзацијом или писменим одговорима на питања у вези задатака и резултат се оцењује. На консултацијама се студентима дају додатна објашјнења садржаја излаганих на предавањима и вежбама и у случају да се предмет консултација самостална израда лабораторијских или домаћих задатака, сугестије како да побољшају решење које су обавезни да попуне.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Б. Милосављевић, М. ВидаковићЈава и Интернет програмирање2007Факултет техничких наукаСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Домаћи задатакдада5.00
Домаћи задатакдада5.00
Домаћи задатакдада5.00
Домаћи задатакдада5.00
Одбрана пројектадада30.00
Усмени део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Сладић др Горан
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Петровић др Вељко
Доцент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Мартиновић Лајош
Асистент

Рачунарске вежбе