Предмет: Увод у информациони и финансијски инжењеринг (17 - IFE210)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областПримењене рачунарске науке и информатика
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ3
Програм предмета

Програм се примењује од 14.05.2014..


Предмети којима је предуслов предмет Увод у информациони и финансијски инжењеринг

Назив предметаМора се одслушатиМора се положити
Теорија одлучивањадада
Основе финансијског инжењеринга 1дада
Уводно образовање студената у области информационог и финансијског инжењеринга и науке о подацима. Овладавање основним појмовима у области информационог и финансијског инжењеринга и науке о подацима и обезбеђење лакшег праћења других предмета студијског програма.
Студенти треба да стекну основна знања о организационим системима и њиховим функцијама. По савладавању градива, студенти треба да стекну општу слику и разумевање улоге информационог и софтверског инжењерства у пословним системима, као и циљеве и логику финансијског пословања у пословним системима.
Организације и пословни системи. Улога, мисија и визија организације. Правни облици организације. Профитне и непрофитне организације. Организациони делови пословних система и њихове функције. Структуре организације, области пословања, пословни модели. Финансијска функција. Функција маркетинга. Функција људских ресурса. Р&Д функција. Информациони системи у организацији и пословању. Инжењерство корисничких захтева. Софтверско инжењерство. Животни циклус развоја информационих система и софтверских производа. Базе података и обрада великих количина података у пословању. Пословна интелигенција, истраживање података, наука о подацима и рачунарска интелигенција у решавању проблема у пословању. Савремене рачунарске архитектуре у подршци пословне интелигенције.
Настава се изводи у облику предавања, аудиторних и рачунарских вежби (у рачунарској лабораторији) и консултација. Током целокупног процеса извођења наставе, студенти се подстичу на интензивну комуникацију, критичко резоновање, самостални рад и активан однос према процесу наставе. Услов за добијање потписа и излазак на завршни испит представља извршење свих предиспитних обавеза, у минималном обиму од 30 поена.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Михајловић, Д.Информациони системи и пројектовање база података1998Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Avison, D., Fitzgerald, G.Information Systems Development : Methodologies, Techniques & Tools2006McGraw Hill Education, LondonЕнглески
Душан Добромиров, Младен РадишићЕлектронска скрипта2014Српски језик
Sharda, R., Delen, D., Turban, E.Business Intelligence, Analytics and Data Science - A Managed Perspective2017Pearson, New YorkЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Сложени облици вежбидада15.00
Сложени облици вежбидада15.00
Сложени облици вежбидада20.00
Семинарски раддада20.00
Усмени део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Челиковић др Милан
Доцент

Предавања
Недостаје слика

Радишић др Младен
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Познановић Исидора
Сарадник у настави

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Јовановић Јована
Асистент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Јанковић Ева
Асистент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Хорват Небојша
Асистент

Рачунарске вежбе