CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE VINSKE KULTURE
Apstrakt
Predmet ovog master rada jeste adaptacija postojećeg crkvenog objekta u centar za istraživanje vinske kulture; dok je tema ispitivanje uticaja vina i somelijerstva na enterijer. Na ovaj način se istražuje uticaj arhitekture na funkcionalnu vrednost prostora kao i njegovu (ne)zavisnost. Gde počinje jedna funkcija, a završava se druga, gde je prostorna granica i da li je nužno da ona mora da postoji? Tema se detaljno razrađuje u prvom delu rada kroz upoznavanje sa procesom nastajanja vina, razvojem somelijerstva, kratkim istorijskim pregledom, psihologijom projektovanja enterijera, kao jednom neiscrpnom kompleksnom temom. U drugom delu rada se detaljno govori o enterijeru centra za istraživanje vinske kulture, njegovoj lokaciji u Srbiji i konceptu na kome počiva prostor, a kroz crteže osnova, preseka, izgleda i trodimenzionalnih prikaza, jesno se prezentuje kojim sredstvima je taj koncept ostvaren.
Reference
[2] Juhani Pallasmaa, Space, place and atmosphere. Emotion and peripheral perception in architectural experience
[3] J. Dewey, Art as experience, 1934 (1987), as quoted in M. Johnson, The meaning of the body: aesthetics of human understanding, Chicago - London, The University of Chicago Press, 2007.