OPCIJE SMANJENJA NEGATIVNOG UTICAJA OTPADA OD HRANE NA ŽIVOTNU SREDINU

  • Rada Bujić
  • Dejan Ubavin
Ključne reči: Otpad od hrane, smanjenje otpada, prevencije, tretmani

Apstrakt

U okviru rada pružen je uvid u štetnost otpada od hrane na životnu sredinu. Udubljujući se u višestruke dimenzije otpada od hrane, ovo istraživanje nastoji da pruži sveobuhvatno razumevanje njegovog uticaja na životnu sredinu i osvetli puteve ka održivim sistemima hrane. Istraživanjem i analizom niza opcija koje imaju za svrhu ublažavanje i konačno smanjenje štetnih ekoloških posledica rasipanja hrane.

Reference

[1] The National Environment Agency, 2023.
[2] Safdie, S. 2023. Global Food Waste in 2023, Greenly Institute.
[3] European Commission, 2019. Recommendations for Action in Food Waste Prevention Developed by the EU Platform on Food Losses and Food Waste, 12 December 2019.
[4] Zakon o zaštiti životne sredine, Službeni glasik RS, br. 135/2004, 36/2009, 36/2009 - dr. zakon, 72/2009 - dr. zakon, 43/2011 - odluka US, 14/2016, 76/2018, 95/2018 - dr. zakon i 95/2018 - dr. zakon.
[5] Christensen, T. H. 2011. Solid waste technology & management, Willey & Sons, United Kingdom.
[6] Šurić, Jona, Peter, Anamarija, Šic Žlabur, Jana, Brandić, I., Voća, N. 2023. Uzroci i mogućnosti sprječavanja nastajanja otpada od hrane, 58th Croatian & 18th 57 International Symposium on Agriculture | 11-17 February, 2023, Dubrovnik, Croatia, 411-415.
Objavljeno
2024-10-09
Sekcija
Inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu