УПОРЕДНА АНАЛИЗА ПРОЈЕКТОВАЊА ТРИ РАЗЛИЧИТА БЕЗГРЕДНА КОНСТРУКТИВНА РЕШЕЊА ВИШЕСПРАТНЕ АБ ЗГРАДЕ (ПРЕМА ЕВРОКОДУ 8)

  • Филип Петаковић
Ključne reči: Вишеспратна армиранобетонска зграда, Еврокодови, безгредни системи, примарни и секундарни сеизмички елементи, сеизмички зидови, упоредна анализа

Apstrakt

У оквиру рада представљена је упоредна анализа пројектовања вишеспратне АБ конструкције у три различита, али упоредива, конструктивна система. Разматрана је стамбено-пословна зграда спратно-сти По+П+4+Пс, а анализом је обухваћено понашање конструкције са три типа/распореда примарних сеизмичких елемената: сеизмичка платна L-облика постављена по ободу конструкције; платна I-облика; и низ кратких зидова правоугаоног пресека уз укључи-вање ободних гредних елемената. На основу резулта-та анализа изведени су закључци и препоруке везани за оптимално пројектовање вишеспратних зграда са плочама које су директно ослоњене на стубове.

Biografija autora

Филип Петаковић

Филип Петаковић, рођен је у Руми 1993. године. Дипломирао је 2018. године на Департману за гра-ђевинарство и геодезију, смер Кон-струкције на Факултету техничких наука у Новом Саду. Мастер рад на Факултету техничких наука из области Грађевинарства – Бетонске конструкције одбранио је 2024. године. 

Reference

[1] Brujić, Z. (2023.) - Betonske konstrukcije – deo II – Višespratne zgrade, Fakultet tehničkih nau-ka, Novi Sad.
[2] Santrač, P. (2021) – Fundiranje – interakcija konstrukcije i tla, Univerzitet u Novom Sadu, Građevinski fakultet u Subotici. – (elektronski izvor).
[3] Milićević, I., Ignjatović I. (2017) – Analiza pri-mene sekundarnih seizmičkih elemenata u pro-računu prema Evrokodu 8, Građevinski fakultet u Beogradu, Univerzitet u Beogradu.
Objavljeno
2024-09-26
Sekcija
Građevinsko inženjerstvo