МОДЕЛ САКУПЉАЊА И ТРЕТМАНА ОТПАДА ОД ХРАНЕ ИЗ РЕСТОРАНА У НОВОМ САДУ

  • Ивана Стевић
  • Бојан Батинић
Ključne reči: Отпад од хране, превенција, одвајање, смањење отпада

Apstrakt

У оквиру рада пружен је увид у начин пословања угоститељских објеката у Новом Саду у погледу генерисања и третирања отпада од хране. Приказани су начини управљања овом врстом отпада у различитим градовима и државама. Такође је дефинисана тренутна ситуација управљања отпадом од хране у Србији и Европској Унији и дате су препоруке за побољшање управљања-отпадом од хране у новосадским ресторанима пратећи светске трендове.

Reference

[1] United Nations Environment Programme (2021а). Food Waste Index Report 2021. Nairobi.
[2] United Nations Environment Programme (2021b). Using green and digital technologies to reduce food waste at the consumer level. Case study: Belgrade, Serbia.
[3] Вујић Г, Убавин Д, Станисављевић Н, Батинић Б, Управљање отпадом у земљама у развоју, Факултет техничких наука, Нови Сад, 2012, ISBN: 978-86-7892-411-8.
[4] Tonini D, Albizzati P.F, Astrup T.F. 2018. Environmental impacts of food waste: Learnings and challenges from a case study on UK. Waste Management 2018 (76): 744-766.
[5] Агенција за заштиту животне средине https://www.sepa.gov.rs/index.php 07.09.2022.
[6] https://www.pocotapasbar.com/ 05.10.2022.
[7] Matzembacher D.E, Brancoli P, Maia L.M, Eriksson M. 2020. Consumer’s food waste in different restaurants configuration: A comparison between different levels of incentive and interaction. Waste Management 2020 (114): 263-273.
Objavljeno
2023-05-07
Sekcija
Inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu