UTVRĐIVANJE KOLIČINE OTPADA OD HRANE U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA U NOVOM SADU

  • Jovana Kizić
  • Bojan Batinić
Ključne reči: otpad od hrane, emisije gasova, efekat staklene baste, smanjenje otpada od hrane

Apstrakt

Cilj ovog rada jeste da se pokaže koliko otpada od hrane generišu klasični restorani u Novom Sadu, kakvog je sastava otpad od hrane, koliko doprinosi zagađenju životne sredine preko emisija gasova staklene bašte, i na koji način taj otpad može da se tretira kako bi se smanjila emisija navedenih gasova. U radu su prikazani rezultati dobijeni pomoću programa SWEET, tabelarno i grafički. Razlog za smanjenje otpada od hrane nije samo direktan gubitak hrane, već i efekti na životnu sredinu i ekonomiju, samim tim i na celokupno društvo. Otpad od hrane trenutno prouzrokuje 8% emisije gasova sa efektom staklene bašte, što govori da je smanjenje količina ovog otpada neophodno i zbog klimatskih promena.

Reference

[1] Zakon o upravljanju otpadom (“Sl. glasnik RS”, br. 36/2009, 88/2010, 14/2016 i 95/2018 - dr. zakon)
[2] Zakon o bezbednosti hrane („Sl. Glasnik RS“ 41/2009, 17/2019)
[3] Kader, A. A.: Increasing Food Availability by Reducing Postharvest Losses of Fresh Produce, 2005.
[4] The state of food and agriculture, Food and agriculture organization, 2019.
[5] Xu F., Li Y., Ge X., Yang L., Li Y.: Anaerobic digestion of food waste – Challenges and opportunities, 2018.
[6] Carr. L.: 'Commercial and on-farm production and marketing of animal waste compost products, аnimal waste and the land-water interface', USA, 1995
[7] B. Nešić: Ekonomsko-ekološki efekti tehnologije kompostiranja kao mehanizma čistog razvoja, magistarska teza, 2018.
[8] Č. Lalović: Mogućnosti iskorišćenja deponijskog gasa za proizvodnju električne energije sa deponija u opštinama Centralne Srbije, naučni rad, 2019.
Objavljeno
2021-05-09
Sekcija
Inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu