PRAŠKASTE MATERIJE U RADNOM OKRUŽENJU PEKARE
Apstrakt
U radu prikazano je merenje i analiza vazduha u pekari u Novom Sadu na četiri lokacije u okviru proizvodnog procesa tj. u prostorijama proizvodnje, na prodajnom mestu, skladištu gotovih proizvoda i napolju. Merenje je izvršeno senzorskim analizatorima kvaliteta vazduha u trajanju od 14.05.2020. do 31.05.2020., a rezultati su očitavani na svaka dva minuta. Parametri koji su mereni su temperatura, vlažnost vazduha, pritisak i suspendovane čestice iz kategorija: PM1, PM2,5, PM10. Dobijeni rezultati ukazuju na veoma česta prekoračenja preporučenih graničnih vrednosti, što iziskuje unapređenje proizvodnog procesa u cilju minimizacije emisija praškastih materija i korišćenje sredstava lične zaštite u cilju prevencije razvoja profesionalnih inhalacionih oboljenja.
Reference
[2] Kelly, F.J., Fussell, J.C., 2012. Size, source and chemical composition as determinants of toxicity attributable to ambient particulate matter. Atmos. Environ. doi:10.1016/j.atmosenv.2012.06.039
[3] Bae, S., Hong, Y.C., 2018. Health effects of particulate matter. J. Korean Med. Assoc. doi:10.5124/jkma.2018.61.12.749
[4] https://www.irsst.qc.ca/media/documents/PubIRSST/RF-532.pdf (24.03.2021)