PROJEKAT ENTERIJERA SUŠI BARA U NOVOM SADU

  • Anica Dimitrić
Ključne reči: bar, suši i ishrana, japanska kultura

Apstrakt

Glavna ideja ovog projektantskog rada jeste enterijersko rešenje kompleksa sa akcentom na japansku kulturu i njen potencijalni doprinos gradu. Kompleks podrazumeva sintezu suši bara, japanskog vrta i čajne bašte. Koncept je, kroz istraživanje o japanskoj kulturi, proizašao iz njenih ključnih tačaka i ideja, a to su kultura ishrane (ograničena na suši ishranu), ideja  kontemplacije i razmišljanja u svrhu relaksacije i razumevanja lepote različite od one kakvu je znamo (japanski vrt) i velike vrednosti rituala koji naglašavaju značaj poštovanja predmeta i ljudi, kao i vremena posvećenog mentalnom i fizičkom zdravlju (japanska ceremonija čaja).

Reference

[1] Velkovski LJ. 2011. Pompeji. Život u sjeni Vezuva, Zagreb
[2] Kečmar, J.(1976) Barska pića i mešavine. Opatija
[3] Cafes and Bars, The Architecture of Public Display, 2007. Routledge
[4] Vukajlov LJ.2014. Uvod u urbanizam, Novi Sad
[5] Suši enciklopedija, Sushi History, 2011
[6] Kokoro, 2009. Japanski vrtovi, Liber, Beograd
Objavljeno
2018-12-17