Katedra za primenjene računarske nauke je još od 1979. godine posvećena misiji primene računarstva u gotovo svim delatnostima. Kako to biva, najvažniji su prvi koraci koje studenti tih disciplina moraju načiniti u IT polju: sticanje osnovnih veština u radu sa računarom, algoritmima i strukturama podataka, teoriji programiranja i programskih jezika, programskim paradigmama, arhitekturama računarskih sistema i operativnim sistemima.

Dalje, kroz veliki broj obaveznih i izbornih kurseva podučavamo studente znanjima iz: baza podataka, informacionih sistema, velikih skladišta podataka, rada sa velikim skupovima podataka, informacionog inženjeringa, prevodioca, domenskih jezika za modelovanje procesa, razvoja korisničkog interfejsa, programiranja GPU, računarstva visokih performansi, distribuiranog programiranja, blokčejn tehnologija, računarstva u oblaku, razvoja VR/AR sistema, multimedije, simulacija i gejminga, pogona video igara, medicinske informatike, upravljanja rizicima, situacione svesnosti i kontekstnog sagledavanja heterogenih podataka.

Praktično iskustvo u razvoju softverskog rešenja studenti stiču u sedam laboratorija Katedre sa ukupno 151 računarom, 6 servera i jednim računarskim klasterom.

Nastavno osoblje katedre je pokrenulo IT kurseve na većini Departmana FTN, kao i na još pet fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i na drugim univerzitetima u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Posebno moramo naglasiti da smo učestvovali u formiranju FTN studijskih programa: Računarstva i automatike, Informacionog inženjeringa, Primenjenog softverskog inženjerstva i Animacije u inženjerstvu.  

Uspeh u obrazovanju ovako široke lepeze tema je tesno povezan sa našim učestvovanjem u velikom broju nacionalnih i međunarodnih projekata, od razvojno-istraživačkih, poslovnih, pa do upravljačkih informacionih sistema. Projekti su finansirani od strane kompanija, domaćih i stranih univerziteta do najviših nacionalnih ustanova poput Narodne banke Srbije i Svetske banke.

Dobri rezultati u obrazovanju i realizovanim projektima nisu mogući bez adekvatnih istraživačkih rezultata članova Katedre koji su publikovani na svim nivoima, kako na konferencijama i simpozijumima, tako i u naučnim časopisima najvišeg ranga. Istraživački rezultati naših koleginica i kolega su im obezbedili mesta urednika i recenzenata naučnih publikacija gde moramo naglasiti naš doprinos da domaći naučni časopis <eng>”Computer Science and Information Systems – ComSIS”</eng> postane međunarodno priznat SCIe časopis.