Katedra za računarske komunikacije čini jednu polovinu Odseka za računarsku tehniku i računarske komunikacije, u okviru Departmana za računarstvo i automatiku.

Od osnivanja katedra se bavi temama u okviru discipline računarskog inženjerstva koje su pre svega orijentisane na komunikaciju između uređaja koji su zasnovani na računaru. Teme kojima se katedra bavi obuhvataju međuračunarske komunikacije i računarske mreže, namenske računarske sisteme koji se projektuju za neku primenu i tipično imaju ograničene resurse, projektovanje i verifikaciju digitalnih i računarskih sistema, računarsku obradu zvuka, slike i videa, projektovanje algoritama i algoritamsko rešavanje problema, internet stvari, projektovanje distribuiranih sistema, paralelno programiranje, multimedijalne sisteme i projektovanje bezbednosno-kritičnih sistema kao što su računarski sistemi u automobilu i drugim prevoznim sredstvima.

Na katedri, zajedno sa Katedrom za računarsku tehniku unutar Odseka za računarsku tehniku i računarske komunikacije, neguje se spoj nastave, nauke i industrijske primene znanja. Zbog toga su članovi katedre posvećeni nastavi, aktivni u nauci i potvrđeni u industriji. To je garancija da su znanja koja se na katedri i odseku neguju aktuelna i relevantna.