Katedra za računarsku tehniku čini jednu polovinu Odseka za računarsku tehniku i računarske komunikacije, u okviru Departmana za računarstvo i automatiku.

Od osnivanja katedra se bavi temama koje bismo danas jednim imenom označili kao „računarsko inženjerstvo“. Može se reći da je to sinonim za „računarsku tehniku“. Teme u središtu sadrže sisteme zasnovane na računaru, a obuhvataju projektovanje hardver i softvera ugrađenih sistema, sistema za rad u realnom vremenu, programskih alata (prevodilaca, povezivača, simulatora), digitalnu obradu zvuka i slike, projektovanje softvera u televiziji i automobilima, kao i projektovanje i verifikacija digitalnih sistema.

Na katedri, zajedno sa Katedrom za računarske komunikacije unutar Odseka za računarsku tehniku i računarske komunikacije, neguje se spoj nastave, nauke i industrijske primene znanja. Zbog toga su članovi katedre posvećeni nastavi, aktivni u nauci i potvrđeni u industriji. To je garancija da su znanja koja se na katedri i odseku neguju aktuelna i relevantna.