Katedra za društvene nauke na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu igra važnu ulogu u pružanju širokog obrazovanja studentima tehničkih nauka. Kroz različite predmete i stručni kadar, Katedra omogućava studentima da steknu neophodna znanja i veštine koje će im pomoći u profesionalnom razvoju i boljem razumevanju društvenih aspekata tehničkih i tehnoloških procesa.

U uslovima globalizacije i sve češćeg rada u međunarodnim timovima i kompanijama, od izuzetnog je značaja priprema studenata tehničkih i inženjerskih disciplina za komunikaciju, kako na engleskom jeziku, tako i na nemačkom i drugim jezicima koji se izučavaju na Fakultetu. Takođe, od jednakog je značaja i pružanje uvida u sociološke, ekonomske i pravne aspekte koji su ključni za zaposlenje u međunarodnim timovima i kompanijama. Nastavnici Katedre aktivno i temeljno rade na tome da kroz adekvatne aktivnosti i primenu najsavremenijih softvera i metodologija nastave upoznaju studente sa svim izazovima međunarodne komunikacije i poslovanja, kao i kako da aktivno učestvuju i doprinose poslovnim aktivnostima izvan visokoškolske ustanove u kojoj se trenutno nalaze.

Istraživačke oblasti nastavnika Katedre su veoma raznovrsne i namenjene unapređenju samih nastavnika i nastavnog procesa, kao i usavršavanju znanja koje može biti od koristi akademskoj zajednici. Naši nastavnici bave se sledećim oblastima: prednosti i izazovi socio-emocionalnog učenja u obrazovanju inženjera; mikroučenje kao inovativna strategija za unapređenje efikasnosti obrazovnog sistema; zelena tranzicija obrazovnog sistema; prednosti i izazovi učenja stranog jezika u onlajn okruženju; napredni alati i metode u učenju engleskog jezika za posebne namene sa ciljem boljeg prilagođavanja savremenim trendovima obrazovanja i pripremanja studenata za obavljanje poslovnih aktivnosti u globalnom okruženju; pripremanje i podsticanje autonomnog učenja kao priprema za celoživotno učenje; multimedijalna komunikacija i upotreba informacionih tehnologija; prednosti i izazovi dualnog obrazovanja u razvoju profesionalnog identiteta inženjera; nastava engleskog jezika na visokoškolskim institucijama kao pomoć nastavnicima u okviru programa međunarodne saradnje i razmene studenata i nastavnika.

Katedra za društvene nauke predstavlja važan segment Fakulteta tehničkih nauka, omogućavajući studentima sticanje znanja i veština koje su neophodne za savremeno poslovanje i rad u globalnom okruženju. Kroz posvećen rad nastavnika i saradnika, Katedra doprinosi kvalitetu obrazovanja i priprema studente za uspešnu profesionalnu karijeru u međunarodnim i multidisciplinarnim timovima, težeći postizanju izvrsnosti u obrazovanju i istraživanju.