Katedra za teorije i interpretacije prostora u arhitekturi i urbanizmu fokusirana je na razvoj i upotrebu novih digitalnih tehnologija i alata u arhitekturi i srodnim oblastima. Obrazovanje u ovoj oblasti podrazumeva poznavanje digitalnog dizajna, algoritamskog projektovanja, arhitektonske geometrije, arhitektonske vizualizacije, digitalne fabrikacije u arhitekturi, BIM-a, dizajna baziranog na analizama performansi, strukturalno informisanog dizajna i drugih srodnih oblasti. 

U okviru Katedre osnovan je Centar za Digitalni Dizajn i nekoliko laboratorija koje omogućavaju studentima rad na savremenim računarskim programima za 3D modelovanje, programiranje i vizuelizaciju, kao iskustvo sa i CNC mašinama i 3D štampom za digitalnu fabrikaciju i VR i AR za interaktivnu vizuelizaciju. 

Članovi Katedre aktivno unapređuju navedene oblasti oblikovanjem nastave prema savremenim trendovima, publikovanjem naučnih radova, učešćem u naučnim i stručnim projektima, organizovanjem konferencija, izložbi i drugih tematskih događaja čime su postignuti rezultati visoko priznati na međunarodnom nivou.