Poštovani posetioci,

veliko mi je zadovoljstvo što mogu da vam predstavim našu katedru.

Katedra za mehatroniku, robotiku i automatizaciju osnovana je 2002. godine i organizaciono se nalazi u sastavu Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment.

Od svog osnivanja do danas misija katedre je obrazovanje novih generacija stručnjaka u oblasti inženjerskih nauka koju uspešno ostvaruje kroz izvođenje nastave na svim nivoima studija na Fakultetu tehničkih nauka (osnovnim, master i doktorskim), naučno istraživački rad i uspešnu saradnju sa privredom.

Kao osnivač prvog multidisciplinarnog studijskog programa na Fakultetu tehničkih nauka katedra je odgovorna za razvoj i funkcionisanje studijskog programa Mehatronika. Cilj studijskog programa je da obrazuje stručnjake koji poseduje dovoljno potrebnog znanja iz osnovnih inženjerskih disciplina, elektrotehnike, računarstva, mašinstva, automatskog upravljanja, programiranja i primene savremenih informacionih tehnologija, robotike, automatizacije, savremene mehanizacije, itd. zbog čega se sadržaj studijskog programa permanentno osavremenjava i prilagođava brzim promenama u industriji i tehnologiji.

Pored studijskog programa Mehatronika katedra izvodi nastavu i na sledećim studijskim programima:

  •         Industrijsko inženjerstvo,
  •         Inženjerstvo informacionih sistema,
  •         Energetika, elektronika i telekomunikacije,
  •         Računarstvo i automatika,
  •         Animacija u inženjerstvu,
  •         Biomedicinsko inženjerstvo,
  •         Arhitektura i
  •         Veštačka inteligencija i mašinsko učenje.

U oblasti naučnih istraživanja i inovacija Katedra za mehatroniku, robotiku i automatizaciju je lider u svom okruženju. Učesnik je velikog broja nacionalnih i međunarodnih naučnih i razvojnih projekata. Aktivno učestvuje u naučnim istraživanjima koja promovišu razvoj inovativnih tehnologija i rešenja. Rezultate naučno istraživačkog rada publikuje u monografijama, udžbenicima, radovima u međunarodnim i nacionalnim časopisima, tematskim zbornicima i zbornicima radova sa konferencija, simpozijuma i naučnih i stručnih skupova.

U cilju obrazovanja inženjera čije su kompetencije usaglašene sa potrebama i zahtevima tržišta rada, katedra posebnu pažnju posvećuje saradnji sa privredom. Saradnja se realizuje na osnovu ugovora o poslovno tehničkoj saradnji i obuhvata različite oblike saradnje. Najzastupljeniji oblici saradnje sa privredom su putem zajedničkih projekata i projektnih zadataka koji su praktično orijentisani ka rešavanju realnih problema u praksi, realizacije studentske prakse i izrade diplomskih radova studenata, zajedničkih realizacija obuka, treninga, seminara, gostujućih predavanja i stručnih skupova kao i ulaganja u zajedničke istraživačke resurse (istraživačke laboratorije i centre). Katedra sarađuje sa velikim brojem kompanija koje posluju na našim prostorima od kojih bih istakao samo neke kao što su: <eng>Schneider Electric, Continental, Bosch, 3lateral, Levi9, Festo, SMC,</eng> itd.

Posebno želim da istaknem da smo izuzetno ponosni kako na naše zaposlene tako i naše studente bez čije sinergije katedra ne bi bila ono što danas jeste.

Naš tim nastavnika i saradnika predstavlja spoj mladosti i iskustva. Svi članova katedre su i pored velikih izazova i iskušenja sa kojim se susreću u svom radu u potpunosti posvećeni obrazovanju mladih ljudi s jedne strane i naučno istraživačkom radu u predmetnoj oblasti s druge strane.

Naravno da sve ovo ne bi bilo moguće bez naših studenata. Studenti mehatronike spadaju u grupu najboljih studenata Fakulteta tehničkih nauka. Svojim vrhunskim rezultatima tokom školovanja kao i na mnogobrojnim takmičenjima širom Evrope i sveta od kojih bih posebno istakao robotsko takmičenje EUROBOT oni to potvrđuju.

Na kraju verujem da ćete u Katedri za mehatroniku robotiku i automatizaciju prepoznati dobrog i pouzdanog partnera i ukazati nam Vaše poverenje da u svetu punom mogućnosti i izazova, deleći iste sisteme vrednosti, i oslonjeni jedni na druge koračamo ka ostvarenju zajedničkih ciljeva u budućnosti.

S poštovanjem

Šef Katedre za mehatroniku, robotiku i automatizaciju

Prof. dr Slobodan Dudić