Katedra za mehatroniku, robotiku i automatizaciju osnovana je 2002. godine i organizaciono se nalazi u sastavu Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment.

Od svog osnivanja do danas misija katedre je obrazovanje novih generacija stručnjaka u oblasti inženjerskih nauka koju uspešno ostvaruje kroz izvođenje nastave na svim nivoima studija na Fakultetu tehničkih nauka, naučno istraživački rad i uspešnu saradnju sa privredom.

Kao osnivač prvog multidisciplinarnog studijskog programa na Fakultetu tehničkih nauka katedra je odgovorna za razvoj i funkcionisanje studijskog programa Mehatronika na svim nivoima studija (osnovnim, master i doktorskim). Pored studijskog programa Mehatronika, članovi katedre učestvuju u izvođenju nastave na nekoliko studijskih programa u okviru Fakulteta tehničkih nauka: Industrijsko inženjerstvo, Inženjerstvo informacionih sistema, Energetika, elektronika i telekomunikacije, Računarstvo i automatika, Animacija u inženjerstvu, Biomedicinsko inženjerstvo, Arhitektura i Veštačka inteligencija i mašinsko učenje.

Pored nastavnog procesa, katedra veliku pažnju posvećuje naučno istraživačkom radu što se potvrđuje učešćem na velikom broju nacionalnih i međunarodnih naučnih i razvojnih projekata, značajnim brojem radova objavljenih u međunarodnim i nacionalnim časopisima, i prezentovanih na međunarodnim i nacionalnim naučnim skupovima.

Ono što je posebno značajno jeste saradnja katedre sa privredom koja se ostvaruje kroz veliki broj zajedničkih projekata, seminara, gostujućih predavanja i slično. Katedra ima veoma dobru i uspešnu saradnju sa kompanijama koje posluju u našem okruženju kao što su <eng>Continental, Schneider Electric, Bosch, Festo, 3lateral, Levi9, SMC</eng> itd. i veliki broj diplomiranih i master inženjera mehatronike je zaposlen upravo u ovim kompanijama.