Poštovane i drage koleginice i kolege,

Dobro nam došli na studijski modul Procesna tehnika u okviru studijskog programa Energetika i procesna tehnika. ČESTITAM!

Odabrali ste jedno od najzahtevnijih, ali istovremeno i najsvestranijih usmerenja mašinskog inženjerstva koje će vam pružiti dovoljno specijalizovano, ali i dovoljno široko znanje i konkurentnost na tržištu rada u širokoj lepezi različitih industrija i aspekata poslova uz primenu savremenih inženjerskih alata. Mi ćemo vam pomoći da shvatite kako se vlaga kreće kroz vlažni materijal, kako da napravite sušaru, da li između rakije i benzina ima sličnosti, kako projektovati aparat i/ili posudu pod pritiskom, kako predvideti ponašanje procesnog postrojenja ako se nešto promeni na ulazu, a dobićete odgovore i objašnjenja i u vezi sa mnogo drugih pitanja.

Naši svršeni studenti se zapošljavaju (često čak i pre završetka studija) u različitim industrijama i oblastima jer procesna tehnika u većoj ili manjoj meri prožima široki spektar profesija (u prehrambenoj industriji – šećeranama, mlekarama, industriji alkoholnih pića; sušarama; poljoprivredi; različitim oblastima energetike – termoelektranama i toplanama; različitim projektima sa primenama obnovljivih izvora energije – biomase, solarne, geotermalne energije i drugim; naftnoj, gasnoj, hemijskoj, građevinskoj, drvnoj, metaloprerađivačkoj industriji, metalurgiji, kao i u drugim oblastima).

U okruženju, u kome se neguje profesionalizam i rad na usavršavanju i praćenju savremenih pristupa u obrazovanju i inženjerstvu, dobićete dobru osnovu i smernice za uspešan nastavak karijere.

Sve navedene delatnosti predstavljaju samo neke od primera gde naši studenti mogu da primene svoja znanja, kao i pravce sopstvenog daljeg profesionalnog razvoja. Trudićemo se da nastavimo sa poboljšavanjem nastavnog procesa i da ga učinimo još efikasnijim kako bi budući studenti bolje, brže i lakše mogli da se pripreme za nove profesionalne izazove. Mi smo tu zbog vas!

Ako imate pitanja/nedoumica ili prosto želite da saznate više, sa zadovoljstvom ću se zaputiti zajedno sa vama putevima Procesne tehnike.

(najbrže slanjem mejla)

mail: djakovic@uns.ac.rs

Srećno i uspešno putovanje želim!

Prof. dr Damir Ðaković, šef Katedre za procesnu tehniku