KATEDRA ZA PROCESNU TEHNIKU neguje tradiciju uspešnog rada još od svog osnivanja 1977. godine. Osnovna delatnost je obavljanje nastave na osnovnim, master i doktorskim studijama iz predmeta koji pripadaju naučnim oblastima katedre. Aktivno sarađuje sa drugim katedrama i departmanima Fakulteta tehničkih nauka, a zajedno sa Katedrom za toplotnu tehniku je tokom decenija svog postojanja realizovala studijske programe iz oblasti toplotne i procesne tehnike. Članovi katedre su učestvovali u izvođenju nastave, pa čak i formiranju nekoliko studijskih programa. Kvalitetan naučno-istraživački rad, brojni projekti i studije, kao i dugogodišnja uspešna saradnja sa privredom su od osnivanja odlikovali samu Katedru i njene zaposlene koji su učestvovali u projektima iz različitih industrijskih oblasti.

Zaposleni Katedre za procesnu tehniku stalno poboljšavaju kvalitet obrazovanja podsticanjem svesti o potrebi posvećenosti radu i neprekidnom profesionalnom razvoju, praćenjem savremenih trendova i upotrebom modernih softverskih alata za proračune, projektovanje, modelovanje i simulacije rada procesnih aparata, uređaja i postrojenja.

Na taj način naši studenti postaju spremni za različite vrste savremenih poslova na promenljivom tržištu rada (počev od prodajnih, projektantskih, izvođačkih, do naučnih i konsultantskih uloga).

Znanja koja studenti koji su odabrali ovaj put stiču zasnovana su na nekoliko osnovnih stubova: na razumevanju fenomena prenosa (najčešće mase, nekad i uz prisutno zagrevanje ili hlađenja, kao i uz moguće strujanje i još neke pojave), na razumevanju različitih procesnih operacija i na materijalizaciji znanja u vidu projektovanja i izvođenja različitih vrsta aparata, kolona i posuda pod pritiskom i njihovoj ulozi u postrojenjima. Sve to našim svršenim studentima (nakon što ispune i dodatne uslove potrebne za svaku licencu, odnosno sertifikat) pruža mogućnost za dobijanje na tržištu traženih inženjerskih licenci:

361I (licenca za odgovornog projektanta termotehnike, termoenergetike i procesne tehnike) i

461M (licenca za odgovornog izvođača radova termotehnike, termoenergetike i procesne tehnike).

Aktivnosti odgovornih projektanata, odnosno izvođača radova sa licencama 361I i 461M (ili 461B), između ostalog, mogu da obuhvate poslove na izradi projekata instalacija i ugradnje opreme u kojima se odvijaju mehaničke, termodifuzione i difuzione operacije, kao i ostale opreme i sudova pod pritiskom; stabilnih instalacija za gašenje požara; instalacija i sistema za obradu i snabdevanje pitkom i industrijskom vodom; instalacija i sistema za obradu komunalnih i otpadnih voda; a takođe i različitih energetskih aspekata rada svih tih sistema.

Naši svršeni studenti, osim toga, imaju pravo da se prijave i da polažu i za dobijanje drugih licenci, uključujući one koje omogućavaju izradu elaborata energetske efikasnosti i energetske sertifikacije zgrada (381I), sertifikate za ISO interne/eksterne auditore (najčešće iz serije 50000, ali i drugih serija), iz oblasti HSE (<eng>Health, Safety, and Environment</eng>), licence za izradu glavnog projekta zaštite od požara i posebnih sistema i mera zaštite od požara, kao i više drugih međunarodnih licenci.

Zbog inovativnih i praktično uobličenih znanja koja dobijaju, kao i rada na razvijanju svesti o potrebi za stalnim samostalnim profesionalnim usavršavanjem (i nakon završetka studija) naši studenti su ohrabreni da razvijaju kapacitete i svest o mogućnosti pokretanja i sopstvenog posla različitog tipa (u oblasti projektovanja, proizvodnje, prodaje, montaže, veštačenja ili pružanja konsultantskih usluga) pored mogućnosti zapošljavanja u već postojećim kompanijama koje mogu da obezbede usavršavanje i napredovanje u karijeri.

Obrazovni kadar ovog profila je neophodan za dalji privredni razvoj naše zemlje, ali i za razvoj i opstanak planete Zemlje.