Katedra za mašinske elemente, teoriju mašina i mehanizama i poljoprivredno mašinstvo, u svom izvornom obliku,  pripada grupi najstarijih katedri Fakulteta tehničkih nauka. U ovom formatu nastala je školske 1998-99. godine nakon organizacionih promena na Fakultetu. Katedra pokriva širok spektar predmeta na svim nivoima studija.

Tehničko crtanje, iako je bazična disciplina, igra važnu ulogu u mnogim delatnostima jer je u stanju da vizuelno prenese komplikovane koncepte, dizajn i procedure sa preciznošću i jasnoćom. Tehničko crtanje, kao moćno sredstvo vizuelne komunikacije, pruža niz prednosti koje doprinose uspehu i efektivnosti projekata, bilo da se radi o inženjerstvu, medicini, arhitekturi, proizvodnji ili obrazovanju – pojednostavljivanje složenosti, poboljšanje vizuelne komunikacije, omogućavanje višejezične komunikacije, promovisanje bezbednosti i obuke, podsticanje kreativnosti i inovacija itd.

Izučavanje mašinskih elemenata i mehanizama predstavlja suštinsku granu inženjerstva koja se fokusira na kreiranje novih i inovativnih mašina i mašinskih sistema. Ova disciplina primenjuje principe fizike, mehanike, nauke o materijalima i matematike za osmišljavanje, analizu, projektovanje i proizvodnju mehaničkih sistema. U ovom svetu koji se stalno razvija, posedovanje dobro zaokruženog razumevanja dizajna mašina je od suštinskog značaja za svakog inženjera koji želi da inovira i donese rešenja koja mogu pomoći u prevazilaženju izazova u različitim sektorima privrede i nauke ostavljajući pritom svoj doprinos u koji odiše jasnoćom i originalnošću.