Katedra za motore i vozila organizaciono spada među najstarije katedre Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Katedra je oduvek negovala dobru i otvorenu komunikaciju i saradnju sa svojim studentima, kako u okvirima nastavnih aktivnosti tako i izvan njih. Stvaranje stimulativnog ambijenta za edukaciju i razvoj, ali i za kvalitetne međuljudske odnose na širem nivou, jedan je od glavnih postulata rada na Katedri. Uz to, glavni cilj naših nastavnih aktivnosti je da kod studenata razvijemo kapacitet za kontinuirano samostalno stručno usavršavanje nakon zavšetka studija, bez čega je rad u savremenom inženjerskom okruženju nezamisliv. Edukaciju usmeravamo na razvoj sposobnosti studenata za samostalno i kritičko sagledavanje inženjerskih problema i efikasno rešavanje praktičnih zadataka u okviru struke. Posebna pažnja posvećuje se praktičnoj primeni inženjerskih znanja koje studenti stiču kroz formalno obrazovanje na predmetima Katedre.

Članovi Katedre, pored bavljenja konvencionalnim i fundamentalnim aspektima automobilskog inženjerstva, posvećeni su i stalnom praćenju sve intenzivnijeg tehničko – tehnološkog razvoja ove oblasti i povećanom nivou multidisciplinarnosti koji ovaj razvoj donosi, posebno uzimajući u obzir trendove kao što su stalna diversifikacija funkcionalnosti i rast značaja elektronskih sistema na vozilima, elektrifikacija pogona itd. Ovaj pristup ogleda se između ostalog i kroz nastavni profil Automobilsko inženjerstvo na master nivou, na kom nastavu realizujemo u saradnji sa Katedrom za energetsku elektroniku i pretvarače i Katedrom za automatsko upravljanje.

Dodatni kvalitet nastave postiže se prenošenjem praktičnih iskustava koje osoblje Katedre stiče kroz komunikaciju i saradnju sa privrednim subjektima iz oblasti automobilskog inženjerstva i aktivnostima kao što su ispitivanja, ekspertize, projektovanje vozila i njihovih komponenata, kao i kroz neizostavno praćenje sve kompleksnijih trendova razvoja u ovoj oblasti.