Katedra za materijale i tehnologije spajanja na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, bavi se obrazovanjem i istraživanjem u oblasti mašinskog inženjerstva, sa posebnim fokusom na nauku o materijalima, inženjerske materijale, ispitivanje materijala i tehnologije spajanja materijala, poput zavarivanja, lemljenja, lepljenja, i srodnih tehnika.

Naučna i istraživačka delatnost Katedre obuhvata: istraživanje osobina i primene različitih materijala, uključujući metale, polimere, keramike, kompozite i napredne materijale u oblasti mašinskog inženjerstva i u srodnim područjima; eksperimentalno ispitivanje osobina materijala, delova i proizvoda; mikrostrukturna ispitivanja svetlosnom i elektronskom mikroskopijom; ispitivanje uzroka loma materijala i struktura; istraživanje korozije; balistička ispitivanja; modifikaciju postojećih materijala i proizvodnju novih materijala; razvoj i optimizaciju metoda spajanja materijala kao što su zavarivanje (REL, TIG, MIG, MAG, FSW, laser, ultrazvuk itd.), lemljenje, lepljenje i srodne tehnike (metalizacija i dr.); robotizaciju postupka zavarivanja i aditivne tehnologije u zavarivanju; ispitivanje i kontrolu zavarenih spojeva, primenu i razvoj savremenih tehnologija za spajanje; računarom podržan izbor materijala i definisanja tehnologije spajanja; obrazovanje i unapređenje kadrova u oblasti ispitivanja materijala i zavarivanja.

 

U okviru nastavnih aktivnosti, Katedra izvodi nastavu na osnovnim, master i doktorskim studijama, prvenstveno na studijskim programima mašinstva (proizvodno mašinstvo, mehanizacija i konstrukciono mašinstvo, energetika i procesna tehnika, tehnička mehanika i dizajn u tehnici), ali i na mehatronici, industrijskom inženjerstvu, čistim energetskim tehnologijama, i inženjerstvu zaštite na radu. Takođe, aktivno sarađuje u nastavi, nauci i istraživanju i sa svim ostalim nastavnicima i istraživačima na Fakultetu.

Svi nastavni predmeti Katedre sadrže laboratorijske vežbe koje se izvode u dobro opremljenim laboratorijama gde se studenti obrazuju da praktično primene i eksperimentalno provere znanje koje su stekli na predavanjima.

 

Pored nastavnih aktivnosti, Katedra ima aktivnu saradnju sa privredom kroz koju implementira svoja naučna znanja i rezultate istraživanja koji se kontinuirano unapređuju i proširuju kroz naučno istraživačke projekte na nacionalnom i međunarodnom nivou.

U okviru saradnje sa privredom uspostavljena je kontinuirana saradnja sa vrhunskim kompanijama, ali i sa malim i srednjim preduzećima iz oblasti mašinstva i drugih oblasti, na poslovima ispitivanja i kontrole materijala, kao i razvoja tehnologija zavarivanja i srodnih postupaka iz domena rada Katedre, a sve u cilju neposrednog prenosa znanja i podrške razvoju privrede u zemlji.

Pored toga, Katedra ima i izraženu naučnu saradnju sa Fakultetima u zemlji i inostranstvu, sa kojima uspešno sprovodi naučno-istraživačke projekte u okviru tehnološkog razvoja, inovacione delatnosti, bilateralne međunarodne saradnje, i programa naučnog razvoja COST, Erasmus, CEPUS.

 

Članovi Katedre su priznati stručnjaci u svojim oblastima, visoko citirani, što doprinosi kontinuiranom unapređenju i proširenju nastavnog procesa, naučno-istraživačkih projekata na nacionalnom i međunarodnom nivou, kao i saradnje sa privredom.

Članovi Katedre posvećuju posebnu pažnju međunarodnoj saradnji, koja obuhvata učešće u međunarodnim projektima, gostovanja i studijske boravke na stranim univerzitetima, organizaciju i učešće na međunarodnim naučnim i stručnim skupovima, posete kolega iz inostranstva našem fakultetu, kao i međunarodnu razmenu studenata.

 

Katedra organizaciono uključuje dve laboratorije:

    Laboratoriju za ispitivanje materijala i

    Laboratoriju za zavarivanje,

u kojima se realizuje laboratorijski deo nastave, eksperimentalna naučno-istraživačka aktivnost i saradnja sa privredom.

 

Laboratorija za ispitivanje materijala – realizuje mehanička i mikrostrukturna ispitivanja materijala, zavarenih delova i proizvoda, kao što su ispitivanja zatezanjem, tvrdoće i mikrotvrdoće, energije udara, mikrostrukturna ispitivanja svetlosnom i skening elektronskom mikroskopijom, EDS, ispitivanje hemijskog sastava metala optičko emisionom spektroskopijom (OES), analiza loma, korozije i drugih oštećenja.

Laboratorija za zavarivanje – raspolaže savremenom opremom za izvođenje različitih metoda zavarivanja, lemljenja ili lepljenja, kao i drugih srodnih postupaka, a realizuje eksperimentalno izvođenje ovih postupaka, kontrolu i ispitivanje zavarenih spojeva, proveru definisane tehnologije spajanja i zavarivača.

Kroz sveobuhvatne analize rezultata ispitivanja sprovedenih u laboratorijama, Katedra je u stanju da pruži detaljnu analizu i preporuke u oblasti materijala i tehnologija spajanja.